Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2012, 23:35 Суди
У центрі столиці мешканці протестують проти незаконної забудови
У центрі столиці мешканці протестують проти незаконної забудови

У самому центрі столиці незаконно зводять кав'ярню. Так вважають мешканці будинку, які і уявити не могли, що у їхньому дворі виросте капітальна споруда. Обурені люди з'ясували: дозволу споруджувати забудовник не має. Однак контрольні органи на те не реаґують.

Столична вулиця Інститутська - серце столиці. Тепер між двома старовинними будівлями височіє оця скляна споруда. Незабаром тут буде кав'ярня. Для людей, перед чиїми вікнами її споруджують, це стало цілковитою несподіванкою.

Ганна, мешканка будинку на вул.Інститутській:

- Останні 10 років на цьому місці стояв павільйон із квітами, що нас як мешканців будинку цілком влаштовувало. Але за рішенням київської міської ради цю земельну ділянку, а це наша прибудинкова територія, її було продано без нашого відома, без нашого погодження.

Коли у дворі з'явились будівельники, мешканці одразу звернулися до Київради із запитом: хто і що тут будує. Чиновники повідомили: ділянку придбала автомобільна корпорація "Богдан" для обслуговування того самого квіткового кіоску. Втім, як виявилося, на його місці височітиме кав'ярня. Люди обурені.

Микола Миколайович, мешканець будинку на вул.Інститутській:

- Тут буде антісанітарія, тут буде шум, тут будуть машини зупинятися, бо десь їм треба чекати, і я двома руками проти цієї забудівлі, тим більше, що вона ще й без документів. Гранату і взорвать!

Леонід, мешканець будинку на вул.Інститутській:

- І що дивно, що ця будівля, яка незаконно зводиться, тому що у нас є підтверджуючі документи, прямо біля будівлі уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

Про те, що дозволів на будівництво немає, мешканці дізнались з офіційної відповіді Державної архітектурно-будівельної інспекції Києва.

- Згідно з електронною базою даних інспекції, ТОВ "Автомобільна група Богдан" подала декларацію про початок виконання будівельних робіт із реконструкції наявного павільйону під павільйон-кав'ярню на вулиці Інститутській, 19 у Печерському районі. Під час виїзду на місце 23.05.2012 встановлено, що за вказаною адресою розпочато виконання будівельних робіт, відповідальні особи відсутні, доступ до об'єкту обмежений парканом.

За словами юриста, що представляє мешканців, власник ділянки від самого початку діяв незаконно, адже землю від Київради отримував не під будівництво.

Микола Кулішенко, адвокат мешканців:

- Цільове призначення цієї ділянки, на якій зводиться дана споруда - воно для обслуговування павільону, а не для будівництва. Це згідно рішення Київради. Жодних дозволів ні Київголовархітектура, ні інспекція державного архітектурно-будівельного контролю не надавала на проведення будівельних робіт.

Тому мешканці будинку, біля якого зводять кафе, звернулися одразу до двох судів.

Микола Кулішенко, адвокат мешканців:

- Підготовлено позовні заяви до окружного адміністративного суду Києва про скасування рішення Київради про продаж земельної ділянки, а також про заборону незаконного будівництва, позовна заява подана до Печерьского районного суду Києва.

В автомобільній корпорації "Богдан", що є відповідачем у справі, в листі на адресу "Свідка" повідомили:

- На земельній ділянці за вказаною адресою, яка належить ТОВ "Автомобільна група Богдан", здійснюється реконструкція наявного павільйону під павільйон-кав'ярню. До моменту проведення робіт з реконструкції товариство отримало необхідні дозволи та погодження.

Втім, які саме дозволи та погодження має корпорація, у листі не поточнили. Перше ж судове засідання у справі відбудеться цієї п'ятниці.