Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 грудня 2010, 18:16 Суди
Відбулося попереднє слухання справи Ігоря Індила, який загинув у райвідділку міліції за загадкових обставин
Відбулося попереднє слухання справи Ігоря Індила, який загинув у райвідділку міліції за загадкових обставин

Восьмого грудня судитимуть міліціянтів, що причетні до смерті студента Ігоря Індила. Нагадаю, парубок помер у райвідділку за дивних обставин. Вже відбулося попереднє слухання в цій справі. Були на ньому й наші журналісти.

Це було ще в травні. Студенти мітингують перед шевченківським райуправлінням міліції. Саме в цих стінах помер Ігор Індило. Студента київського вишу забрали в управління за бешкет, а вже вранці батьків хлопця запросили до моргу. Причиною смерті у довідці написали крововилив у мозок внаслідок дії тупого предмету.

Людмила Індило, мати загиблого:

- Тіло нам не дали глянути, просто гукнули, попросили подивитися, чи наш це син. Ми хотіли повернути на спину, і нам сказали, щоб не повертати, а забирати додому і там дивитися.

Від чого загинув хлопець? Міліціянти виправдовуються: він впав і вдарився головою. Батьки і друзі переконані - Ігоря так побили, що він помер.

А це вже сьогодення. У коридорчику перед судовою залою - тісно і задушливо. За цими дверима щойно почалося попереднє слухання справи про вбивство Ігоря Індила. На лаві підсудних - дільничний, який затримав хлопця, і його колега. До самої ж зали журналістів з камерами не пускають.

Із-за зачинених дверей зрештою виходить сам головний підсудний - дільничний Сергій Приходько з адвокатом.

Сергій Приходько, підсудний:

- Я не буду на це відповідати.

- Ну ви хоч щось скажіть - винні не винні.

- Я не хочу нічого казати. Ви вже досить написали.

Замість Сергія відповідає правник. Його підзахисний нічого не говоритиме - це мовляв, лише спровокує нові напади на нього з боку журналістів.

Олександр Плахотнюк, адвокат підсудного:

- Я зараз не рекомендував спілкуватися, давати будь-які коментарі. А ви винним себе вважаєте - в чому? От ви розумієте - в чому винним. Питання в пресі пишеться одне - пишуть вбивця. Обвинувачення зовсім інше. Так в чому винний?

- Так, а в чомусь хоча би винний?

- В чому?

- В перевищенні службових повноважень?

- Ні.

Близькі загиблого студента обурені. Дільничному і його колезі інкримінують перевищення службових обов'язків, а не завдання тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті, як це було спочатку. Батьки Ігоря Індила протестують і вимагають повернути справу на дорозслідування, щоби визначити суворішу статтю.

Олександр Збруцький, адвокат позивача:

- Фактично жодному з підсудних не загрожує позбавлення волі. А іншій особі є всі шанси отримати 5 років умовно, тобто реально не відбувати термін покарання. Якщо смерть сталася з незаконними діями міліції, то і кваліфікація має бути тією, що була з самого початку, коли справа велася з початку, тобто коли є тяжкі наслідки. На сьогоднішній день смерть через тяжкі наслідки нікому не інкримінується.

На переконання родини, про те, що студент загинув внаслідок побиття, прямо свідчать і висновки медичних експертів.

Олександр Збруцький, адвокат позивача:

- В особи виявлено у шлунку кров. Це не є нормою для даних органів щоб у вільному стані там була кров. Це може свідчити про удар. Це описано у висновку експертизи.

Перше судове слухання справи призначено на восьме грудня. Поки обидві сторони ознайомлюються з матеріалами.