Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2010, 12:59 Суди
Громадянин Чехії хотів назаконно вивезти свого сина з України
Громадянин Чехії хотів назаконно вивезти свого сина з України

П'ятирічного сина намагався вивезти за кордон громадянин Чехії, що розлучився з дружиною-українкою. Суд залишив дитину з матір'ю, а батькові дозволив бачитися з хлопчиком. Та цього чоловікові виявилося замало. Тож він викрав малюка.

Якось батько вже спробував забрати малого з дитячого садочка. Завадили вихователі. Тому до наступного викрадення ретельно підготувався: навіть виготовив для дитини закордонного паспорта. Тільки з іншою фотокарткою. Це й викликало підозру у прикордонників. А напередодні чоловікові таки вдалося вивезти сина з-під носа соціальних працівників.

Наталія Когут, помічник прокурора Галицького району:

- Проґавили дитину, тому що безпосередньо вона (працівник служби) виходила разом з батьком на побачення, вона контролювала, щоби батько був завжди з дитиною, щоби дитина не відлучалася. З вини працівників служби у справах дітей дитина затрималася в туалеті і не вийшла. Прокуратурою проводиться, ну, вже відібрані пояснення в начальника у справах дітей, людини, яка була присутня під час змоги викрасти дитину, і буде вживатися заходів до працівників служби.

Мати хлопчика на камеру говорити відмовляється. Поза тим розповідає, що з майбутнім батьком хлопчика познайомилася, коли 17-річною була на заробітках у Чехії. Там і побралися. Запевняє, що виховувала сина самотужки. Згодом подружжя розлучилося, жінка з малим повернулася до України. Батькові бачитися з дитиною не забороняла. Та він хотів вивезти хлопчика назад до Чехії. Суд заборонив.

Наталя Шевчук, адвокат матері:

- Я не вважаю, що прав хтось більше, хтось менше. Дитина є і батькова, і матері, але оскільки вже пішов такий резонанс, я вважаю, що закон повинен бути на стороні матері. Все-таки, вона є матір'ю. Батько не дасть такого піклування, такої опіки дитині, як надає матір.

Тепер судді вирішуватимуть долю батька, який виготовив фальшиві документи й незаконно намагався перевезти дитину через державний кордон.

Володимир Гарматюк, Василь Смага, Івано-Франківська область, НТН.