Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2009, 11:26 Суди
Два роки доводить свою невинність оперуповноважений із Сумщини
Два роки доводить свою невинність оперуповноважений із Сумщини

Це улюблена машинка 3-річного Данилка – подарунок від тата. Його самого малий не пам’ятає. Ось уже два роки, як татусь у відрядженні. Старша Данилкова сестричка, 6-річна Ліза, в татусеву зайнятість уже й не вірить.

Світлана Панова, дружина засудженого: «Лиза больше всего переживает. Она его помнит. Вот сегодня проснулась – истерика, слёзы: «Я хочу к папе!» Я не могу её успокоить, говорю, что в командировке, что приедет скоро. А она: «Ты каждый раз говоришь скоро, а папа не приезжает».

Тато Лізи й Данилка – у слідчому ізоляторі. 9 років Роман Панов працював оперуповноваженим Охтирського відділку міліції. Допоки з його кабінету не винесли чоловіка з простреленою головою.

Вночі проти 25-го липня 2007-го підозрюваний у крадіжці скутера Віктор Тищенко збирався писати зізнання. Але як побачив на поясі міліціянта пістолет – змінив плани. Віктор ухопив кобуру, штовхнув опера на підлогу й застрелився. Так про події трагічної ночі розповідає Роман Панов. У прокуратури інша версія.

Прокуратура: «Панов… з метою примушування Тищенка власноруч написати зізнання у вчиненні злочину, приклав пістолет до правої скроневої ділянки останнього, доправив набій у патронник пістолету… Тищенко зробив спробу відвести зброю… Панов випадково натиснув на пусковий гачок».

Суд визнав Романа винним у перевищенні влади та службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Опер дістав 7 років тюрми.

Його цивільний захисник, рідний брат Валерій, стверджує: вирок ґрунтується лише на припущеннях слідчого та штучно створених доказах. Єдине, що могло беззаперечно довести провину міліціянта – результати судових експертиз. Але їх, на думку захисника, провели з численними порушеннями. Під час відтворення обставин трагедії розірвалася лиш одна петля на трьох випробуваних кобурах. Але то були кобури не до пістолета Макарова, який носив опер, а до ТТ.

Валерій Панов, брат засудженого: «В этих кобурах используется кожа грубее, толще, сам размер кобуры больше, пистолет тяжелее».

Олександр Муха, заступник прокурора Сумської області: «По справі слідчим була призначена виїмка в міськрайвідділку Охтирському аналогічних кобур, тій, яка була у Панова. Які ж вони аналогічні: там ТТ, а там ПМ? Ці кобури між собою практично не відрізняються».

Сумнівною захистові видалася й експертиза порохових газів. Жодних документів, що узаконювали би процедуру, опер так і не побачив.

Валерій Панов, брат засудженого: «Что касается пороховых газов, то здесь говорить можно долго, но постараюсь вкратце. После осмотра места происшествия ему кто-то из работников прокуратуры сказал, чтобы он шел к эксперту, чтобы у него отобрали смывы. Он пошел, но перед отбором он сказал: «Я же уже помылся, какие могут быть пороховые газы?» Сказали сделать, давай сделаем».

Олександр Муха, заступник прокурора Сумської області: «Виносячи вирок по цій справі суддя, оскільки були певні порушення процесуального права при вилученні цих зразків, то ці докази не взяла до уваги».

Обвинувачення наголошувало на безпричинності самогубства. Міліціяти, що спілкувалися із загиблим за кілька годин до смерті, розповідають, як той скаржився на тяжке життя.

Сергій Коваленко, слідчий Охтирського МРВ міліції: «Знаходився у збудженому стані, казав, щойно розлучився з дружиною, має малолітню дитину, не має постійного місця заробітку та програє гроші в автоматах».

Колишня дружина загиблого розповідає – вони вже й миритися надумали. У його самогубство не вірить, але зізнається – в сім‘ї прецеденти були: наклав на себе руки рідний Вікторів брат.

Оксана Тищенко, колишня дружина загиблого: «У нього ножеве ранение було у грудь. Я не знаю, що там сталося, про це не хочу говорить».

Рідні засудженого певні – Роман не винний, а термін дістав через упереджене слідство. У немилість до прокуратури міліціянт потрапив, нібито, за тиждень до трагедії, коли затримав групу грабіжників.

Валерій Панов, брат засудженого: «Одним из данных лиц является Сидоренко Александр Александрович. Самый старший, он руководитель данной группы лиц. Сидоренко Александр Александрович, 73 года рождения, проживающий в городе Глухове, уроженец города Глухова, является двоюродным братом начальника следственного отдела областной прокуратуры Сидоренко Игоря Анатольевича».

У прокуратурі цих сімейних зв’язків не заперечують. Але просять їх до справи Панова не приплітати.

Олександр Муха, заступник прокурора Сумської області: «Карний розшук не має до цього ніякого відношення, і в тому числі Панов. Однозначно, будь-якої упередженості ні зі сторони слідчого, ні зі сторони начальника слідчого відділу при розслідуванні даної кримінальної справи абсолютно не було».

Роман Панов і далі доводитиме свою невинність. Тепер уже апеляційний суд вирішуватиме, як довго триватиме відрядження тата Лізи й Данилка.

Оксана Москаленко, Олександр Федчун, Сумщина, НТН