Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2010, 13:41 Службові злочини
Валерій Лозовий: Якщо вас образили інспектори, кривдників покарають
Валерій Лозовий: Якщо вас образили інспектори, кривдників покарають

2010-го в Україні сталося майже тисяча триста автопригод з вини п'яних водіїв. Внаслідок ДТП загинуло 144-ро людей. Понад півтори тисячі травмовані. Нетверезі кермувальники - то найбільший клопіт інспекторів. Їх доводиться наздоганяти, утихомирювати. Міліціянти намагаються діяти на упередження. Натомість отримують звинувачення у перевищенні повноважень. Де межа?

Перший п’яний водій:

- Да я не знаю, авария произошла.

- Сколько вы выпили перед тем, как сесть за руль?

- Ни грамма.

Другий п’яний водій:

- Ушел в дерево, стоящее, как я понимаю, на встречной полосе движения.

Перший п’яний водій:

- Ты употреблял спиртное?

- Нет, не употреблял.

Ці п'яниці - герої різних ДТП. Обидвоє навіть не пам'ятають, як сідали за кермо. Не згадають і того, як збивали людей. Даївці кажуть: саме аби попередити такі випадки, звертають увагу на підозрілу їзду, сумніваються навіть у змореному стані водія. Позаяк краще помилитися, аніж відпустити на дорогу нетверезого кермувальника.

Іван Боднарук, правник:

- Працівники міліції самі визначають приблизну орієнтовну ступінь сп’яніння. Якщо дана ступінь є такою, що транспортний засіб особа не може транспортувати, оскільки це загрожує водієві або іншим, відповідно, вони локалізують ситуацію, і беруть під повний контроль.

Звичайно, інспектори мають зробити все за правилами. І вони досить прості.

Євген Кравець, речник департаменту ДАІ МВС України:

- Якщо інспектор просить вийти з авта, він має мотивувати свої дії. Можливо, то підозра, що водій керує автом у нетверезому стані, або ж підозра на те, що наркотичне сп’яніння, або є така інформація. В будь-якому випадку інспектор має діяти виважено.

Він, насамперед, має представитися в разі необхідності, якщо водій буде вимагати показати посвідчення, і в обов’язковому порядку назвати причину, за якою він зупинив конкретний транспортній засіб.

Утім, конфлікти між водіями та даївцями часто виникають саме через некоректно вказану причину зупинки. Дехто обурюється. Правоохоронців звинувачують у перевищенні повноважень, порушенні конституційних прав. Такі випадки мають дві правди.

Іван Боднарук, правник:

- Іноді самі водії провокують силові структури до вчинення тих чи інших діянь, а потім стають відразу жертвами.

А якщо ж вас і справді образили інспектори, кривдників покарають. Так обіцяє головний ДАЇвець України.

Валерій Лозовий, керівник департаменту ДАІ МВС України:

- По каждому факту мы проводим служебное расследование, даже по тем, что размещаются в интернете, мы незамедлительно проводим служебные проверки, и, в зависимости от степени проступка, вины инспектора применяется мера дисциплинарного воздействия, вплоть до увольнения с органов внутренних дел.