Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 грудня 2010, 17:00 Службові злочини
На Сумщині вихованець дитячого будинку тричі втратив сім'ю
На Сумщині вихованець дитячого будинку тричі втратив сім'ю

Тричі сирота. На Сумщині вихованець дитячого будинку кілька разів втрачав батьків. Після невдалої спроби усиновлення хлоп’я, неначе іграшку, повернули до притулку. А життя з рідною матір’ю виявилося гіршим, ніж у сиротинці.

Одразу після народження від Сергійка відмовилася рідна матір. У дитячому будинку його записали, як сироту, і виховували разом із іншими сумськими зозуленятами. Коли ж хлопчикові виповнилося три роки, його всиновила місцева медсестра.

Інна Білецька, керівник відділу Білопільського РВ міліції:

- Через некоторое время появилась биологическая мама, и начала терроризировать данную семью, чтобы вернуть себе сына, и как бы она сделала ошибку молодости.

Свою першу зустріч із ненькою малий Сергійко запам'ятав на все життя.

Сергій, вихованець дитячого будинку:

- Нетвереза була, її вигнали, сказали, вообще не пустять, якщо буде в таком состоянии приезжать.

Та біда сама не ходить. Невдовзі в сім’ї названих батьків почалися конфлікти, і подружжя розлучилося. Жінка не знайшла нічого кращого, як віддати дитину до інтернату. Шокованого хлопчака знову почали називати сиротою. А в день свого 16-річчя підліток взагалі з притулку зник. Шукали його майже місяць.

Інна Білецька, керівник відділу Білопільського РВ міліції:

- Мальчик находился у биологической мамы, которая его украла из школы-интерната, и два месяца держала его в квартире. Потом она начала закрывать его на балконе, оставляла его без еды.

Голодного й обідраного Сергія на одній з сумських вулиць знайшов міліційний патруль.

Сергій, вихованець дитячого будинку:

- У під'їзді був, на общому балконі був. Вечером заходив туди, щоб не замерзнуть, на батареї сидів.

- А поки ти з мамою був, вона пила?

- Пила.

За словами фахівців, поневірянь дитини могло й не бути, якби хлопець від початку потрапив у родину, що поставилася до нього не як до іграшки, яку можна повернути до магазину.

Олександр Могильний, керівник Київського дитячого будинку:

- Якщо за кордоном, то на це йде мінімум рік, щоби мали право взяти ту дитину. У нас він зовсім короткий. І за цей час просто не можна вивчити усіх кандидатів, і знать про них все. Одне - бажання, бо модно дитину взяти, а друге - можливості ваші. Чи ви можете дати цій дитині все необхідне. Бо ви несете відповідальність за цю дитину.

А дітям, що потрапили в халепу через горе-батьків - окрема порада.

Оксана Сафронова, головний спеціаліст центру соціальних служб сімї, дітей та молоді:

- Не залишатися наодинці зі своєю проблемою, не терпіти, не приховувати, а завжди знать, що у наш час є ті місця, куди можна звернутися. Від сусіда, від громадян, яких хвилює це питання . До будь-яких представників, чуть ли ни до ЖЭКа можна звернутися і сказати - от така ситуація.

Вже тричі сирота тепер знову в інтернаті, готується будувати власне життя. Згадує свою біологічну неньку й твердить: її досвіду нізащо не повторить.

Сергій, вихованець дитячого будинку:

- Шкодую, що з нею познайомився. Краще б я її не знав вообще. Вона мене двічі предала вже.