Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 листопада 2010, 11:42 Службові злочини
На Волині в одному з селищ люди відрізані від питної води
На Волині в одному з селищ люди відрізані від питної води

На Волині в одному із селищ перед виборами людям пообіцяли найжаданіше - воду. У населеному пункті з нею перебої, тож поновили занедбану свердловину. Проте воду на хімічні елементи не перевірили.

Олена Мусійчук, мешканка с. Мар'янівки:

Дивіться: усе це лежить. І не знаєш, чи на озеро нести прати його, чи що… Кажу, ото дочка в Луцьку є, то стірає, і передає все постіране сюди. А хто немає, то не знаю, як стірають. Ні краплиночки водички…

Вода в Мар'янівці - на вагу золота. Щоби помитися чи приготувати обід, мешканці їдуть до водогону за півтора кілометра від селища. Хтось кіньми, хтось велосипедом. Пішки добираються лише треновані. Покласти проблемі край сільська адміністрація намислила напередодні виборів. Згадала про свердловину, бурити яку припинила ще 2006-го. Та води на хімічні складникИ ніхто не перевірив.

Олена Мусійчук, мешканка с. Мар'янівки:

- Вона була червоного кольору, щось типу з іржею вода. Тому я її вилила, і думаю: не буду, тільки 2 каністри залишила. Для туалету, для швидкого використання. І вже за три години в бочечках було ось на стільки червоного осаду.

Аби чого не сталося, воду перекрили. Та було запізно: люди почали скаржитися на головний біль, шлункові розлади, запаморочення. Селяни звернулися до санепідемстанції.

Віталій Плітчук, головний державний санітарний лікар Горохівського району:

- По результатах аналізу було встановлено, що в цій воді високий вміст аміаку - солей амонію. Він перевищував норму, згідно нових державних правил, рівень у 9 разів.

Лікарі кажуть: поп'єш такої водички три місяці - матимеш анемію. Тож не дивно, що виявити винних в отруєнні водогону непросто.

Віталій Плітчук, головний державний санітарний лікар Горохівського району:

- Всі відмовляються, що причетні до пуску цієї води.

- Всі, то хто?

- І генпідрядчик, який будував, дали відповідь, що не передавали свердловини, і селищний голова, що не давав розпорядження пустити його в експлуатацію, і начальник ЖКГ також відмовляється, що він це робив.

Олександр Шевчук, директор Мар'янівського управління ЖКГ:

- Ми до того не маємо відношення. Ми приходили, дивилися, що там люди робили. Замовник - селищна рада, і були виконавці.

Та люди знайшли винного самі: кажуть, сільський голова підкупив їх обіцянками. І тепер на майдані біля адміністрації революція іде.

Обурена місцева мешканка:

- Той Шеремета… Я вам ще раз толкую: він ходив і всім казав, і я була в нього в кабінеті, каже, Анатоліївна, вже буде ось-ось вода. Я вам її вибив. Тепер, коли виявилися погані аналізи - він вмиває руки: каже, це не я. Каже, це не його робота.

Поспілкуватися з головою селища "Свідкові" не вдалося - чиновник зник. Тож правду з’ясовуватиме прокуратура. Листа до її очільника, а також президента України місцеві депутати вже склали. У Мар'янівці ж, тим часом, не працюють ні садок, ні шкільна їдальня. Люди, як і раніше, бігають по воду марафони, а санепідемстанція не на камеру зізнається: як слід горе-водогін запрацює не раніше грудня.