Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 жовтня 2010, 13:04 Службові злочини
Адвокатку Тетяну Монтян звинуватили у непокорі працівникам міліції
Адвокатку Тетяну Монтян звинуватили у непокорі працівникам міліції

Відому адвокатку Тетяну Монтян затримали київські правоохоронці. Жінку звинуватили у непокорі працівникам міліції та на кілька годин зачинили в камері.

Усе почалося, коли адвокатка приїхала до Подільського райуправління міліції зустрітися зі своєю клієнткою Мариною Родненок: жінку затримали правоохоронці. Кажуть, мали припис слідчого примусово доправити її до Херсона, бо пані Родненок переховувалася від слідства. На поїзд вирішили чекати в Подільському райуправлінні. Туди таки приїхала адвокатка, втім, міліціянти не пустили її до затриманої. Тетяна Монтян обурюється. Запевняє: мала всі законні права побачитися з клієнткою.

Тетяна Монтян, адвокатка:

- Ці співробітники херсонські, як потім з’ясувалось, почали мені хамити, сказали, що ніяких адвокатів зроду не було, щоб я йшла геть, а то й куди подалі, і намагалися вивести цю жінку з райвідділу. Оскільки було очевидно, що якщо вони її виведуть, то ми її живою не побачимо. Я, її чоловік, журналістка "Дзеркала тижня" Лідія Суржик просто не дали їм цього зробити.

Ось відео з камери відеоспостереження Подільського райуправління. На цих кадрах добре видно, як усе відбувалося. Спочатку міліціянти ведуть до виходу затриману, потім застосовують до неї силу, і правниця кидається до правоохоронців. Усі, ніби, заспокоюються, а за якусь мить затриману вже кладуть на підлогу, а адвокатка борсається в натовпі міліціянтів в іншому кінці коридору. За словами правниці, ситуація загострилася, коли до коридору вийшов заступник керівника райуправління.

Тетяна Монтян, адвокатка:

- Цей Надєїн, коли я намагалася пройти до своєї клієнтки, почав вимагати, щоб я йому показала, на якій підставі і так далі, я йому показала адвокатське посвідчення та свій ордер, після цього він надав наказ відправити мене у мавпятник. Так я сказав, занесіть цю *** у мавп’ятник.

Театр одного актора - так оцінюють дії правниці Тетяни Монтян у столичній міліції. Кажуть, жінка поводилася негідно, ображала правоохоронців і порушила закон.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Тобто, пані Тетяна Монтян почала порушувати певні норми процесуальні. Діяти не так, як повинен серйозний адвокат. Діяти, кидатися на працівників міліції, вчиняти непокору працівникам херсонської міліції. Вкусила за палець заступника начальника подільського управління.

Наша знімальна група знайшла правоохоронця, якого, нібито, травмувала опальна адвокатка. Та він цієї інформації не підтвердив.

Анатолій Надеєн, заступник керівника Подільського РУ ГУ міліції М. Києва:

- Якщо є якісь питання до мене, зверніться до прес-секретаря Подільського району.

- А це правда, що вам Тетяна Монтян якісь тілесні ушкодження нанесла?

- Правда те, що я вам сказав - звертайтесь до прес-секретаря. До побачення, будь ласка.

Тим часом, справу Тетяни Монтян розглядали в Подількому районному суді. Міліціянти хочуть домогтися для правниці ув’язнення на 15 діб. Та адвокат Монтян упевнений: закон порушила не його колега, а правоохоронці.

Роман Овид, член комітету захисту професійних прав адвокатів:

- Злісна непокора це була б тоді, коли б працівник міліції вийшов би й оголосив: "Шановне панство, в даному випадку ви порушуєте закон такий-то, ми просимо Вас відійти в сторону для того, щоб на законних підставах якоїсь там постанови слідчого вчинили певні законні дії". Натомість були порушення закону України про адвокатуру. Порушення Конституції України, а саме - статті такої-то про надання правової допомоги громадянам та кримінально-процесуального кодексу.

Тетяна Монтян налаштована рішуче. Вона вже подала до прокурати скаргу на дії міліціянтів.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Слухання у справі Тетяни Монтян продовжать у Подільському суді в понеділок. Можливо, на початку наступного тижня й оголосять рішення, вчиняла адвокат злісну непокору міліції чи ні.