Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 липня 2010, 17:08 Службові злочини
Працівники Харківської ДАІ оштрафували "чорного" перевізника
Працівники Харківської ДАІ оштрафували "чорного" перевізника

Врятувати своє життя під час подорожей, надто тривалих, ви можете самі. Достатньо перед тим, як сідати в автобус, поцікавитися у водія, чи має він дозвільні документи на перевезення. Їх, як доводять рейди даївців, мають далеко не всі. Тож ті, кому не до формальностей, аби швидше та з вітерцем - фактично, стають потенційними жертвами.

Білий мікроавтобус на трасі поблизу Харкова даївці чекали. Кажуть, був "сигнал" від легальних перевізників: на трасі з'явився так званий "чорний" конкурент, що возить людей без ліцензії. Інспектори перевіряють документи. У водія немає дозволу на нерегулярні перевезення. І головне - чоловік працює без напарника. Вдень кермувальник виїхав з Кирилівки, привіз курортників у Харків, і одразу ж, без відпочинку, гайда назад.

Дмитров Яковлев, старший інспектор УДАІ у Харківській області:

- Водитель данного автобуса не имел права осуществлять данные перевозки. Он один управляет транспортным средством. Более 500 км пробега и более 8 часов за рулем. Без отдыха!

Пасажири в автобусі обурюються несподіваною затримкою. Що перевізник нелегальний, розуміють: сідали не на автостанції, їдуть без квитків та страховки. Проте, кажуть, так зручніше, швидше й дешевше. За п'ять годин вже на морі - за якихось сто гривень.

Ігор Єлисеєв, пасажир:

- Скажите честно, девушка, если бы вы ехали, вы бы интересовались? Я, понимаете, не талиб и не таджик, чтобы меня перевозить нелегально! Я вполне нормальный человек, который осознает, куда он едет. Я еду на море, я еду отдыхать!

Водій розповідає, працює на приватне підприємство з мелітопольською пропискою. Пропонує всі питання адресувати туди. Хоча зізнається: працювати в такому режимі важко.

Володимир Гаркуша, водій:

- Пять часов сюда, пять часов назад. С одной стороны - да… Ну, а где сейчас деньги легко зарабатываются?

Даївці складають акт, документують порушення. Підтверджують: до водія жодних претензій. Відповідатиме власник підприємства. Сплатить штраф: тисячу сімсот гривень за те, що дозволів немає. І ще п'ятсот - що водій один за кермом.

Валерій Кривой, головний спеціаліст Автотрансінспекції у Харківській області:

- Да, мы не имеем права его задерживать… Нет такого закона, чтобы мы его задержали!

Правоохоронці кажуть, було б непогано змусити водія поспати бодай пару годин, але розуміють: розлючені пасажири відпочити не дадуть. Протокол склали, і мікроавтобус вирушає далі на південь.