Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2010, 17:37 Службові злочини
Яма для утиліцазії бродячих тварин біля Луцька переповнена і зруйнована
Яма для утиліцазії бродячих тварин біля Луцька переповнена і зруйнована

Волинські санепідеміологи б'ють на сполох: яма для утилізації бродячих тварин, що поблизу Луцька, переповнена. Мало того, вона не закрита! Сморід приваблює інших чотирилапих, а сам вміст - неповнолітніх. Дітей цікавлять біологічні відходи лікарень, які ще донедавна скидали в цю яму.

Сморід від цієї 15-метрової ями з відходами, що на околиці Луцька, чути здалеку. Могильник переповнений, а туди й далі звозять здохлих собак і котів. Комунальники, на балансі котрих цей об'єкт, лише руками розводять. Кажуть, почали попереджати про швидке його наповнення ще два роки тому. Та міські урядники про розширення могильника й чути не хотіли. Відповідь одна: немає грошей. Задумалися, коли засмерділо. Мало того, паркан довкола розвалився, а понаднормовий вміст ями почав загрожувати місту спалахом інфекційних хвороб.

Олена Савіді, керівник відділу Волинської СЕС:

- Она, фактически, полностью уже заполнена. Крышка, которой должна быть плотно закрыта яма, - она разрушена. Эта яма находится в открытом виде. Ну, естественно, это вызывает нашу озабоченность, в том смысле, что может быть доступ туда и бродячих животных. А кто его знает, может быть, и ребенок на эту территорию попадет.

Утримувати яму в належному стані комунальники мають за 6,5 тисяч гривень. Та цих грошей їм заледве стає на купівлю дезінфекційного розчину. Ще одна стаття видатків - паливо на доправлення падла, солярка й бензин дорожчають чи не щотижня. За таких обставин, бідкаються на підприємстві, реконструкції саркофага не розпочнеш і за сто років. Надто, коли ще й з документацією халепа.

Валерій Кузьмич, директор Луцькспецкомунтрансу:

- В тому самому 2007-му році були виділені кошти для будівництва ями Беккера, але в зв'язку з тим, що не була належно оформлена документація, не були отримані дозволи на проведення земельних робіт. Земельна інспекція заборонила ці роботи. В наступному році вже коштів не було і вони не проводилися.

Комунальники скаржаться: яма так швидко наповнюється через викидання туди анатомічних відходів луцьких лікарень. Бо в місті немає комплексу кремації ампутованих людських органів.

Олена Савіді, керівник відділу Волинської СЕС:

- Так называемые, специфические отходы, а это - отходы послеоперационные. Они должны, согласно существующим требованиям, утилизироваться на специальных установках по сжиганию таких отходов. К сожалению, у нас в области этот вопрос до сих пор не решен. Несколько лет назад была запроектирована такая установка по сжиганию, но, к сожалению, из-за отсутствия финансирования строительство ее не было осуществлено.

Як швидко вирішать питання з будівництвом крематорію - ніхто не знає. Нині специфічний вміст ями, притрушений хлорованим вапном, дедалі більше загрожує спалахом інфекційних хвороб. А захисники тварин просять комунальників припинити відстріл безпритульних псів. Кажуть, ліпше їх стерилізувати, і могильник без поповнення за півроку "всядеться".

Ірина, активістка Волинського товариства захисту тварин:

- Це програма, яка в Європі широко застосовується. Всі собаки бездомні, які в розвинутих державах нині є, то вони стерилізовані. Тобто, не представляють ніякої небезпеки ні для кого. Вона стає абсолютно не агресивна. Вони не розмножуються.

У комунальників на це своя думка. Кажуть, через захисників тварин і так зменшили квоту на виловлювання чотирилапих. Тож натякати на великі масштаби відстрілів не варто.

Валерій Кузьмич, директор Луцькспецкомунтрансу:

- В місті створено товариство по захисту тварин, і воно практично паралізувало роботу нашого підприємства. Коли ми мали відловлених і відстріляних в 2007-му році собак десь біля 3 тисяч, то ми сьогодні не дотягуємо тисячі. Забираємо тих, які збиті на дорогах, або агресивних. Якщо є велика необхідність їх забрати.

Тож чи візьметься міська влада до облаштування ями - велике питання. Санстанція ж б'є на сполох. Поряд сільгоспугіддя, дачні ділянки. І гарантії, що підземні води з-під розваленого могильника не потраплять до водойм - жодної.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.