Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 вересня 2011, 13:30 Контрабанда
Волинські митники знайшли у потязі "Київ-Варшава" три ікони 18-го століття
Волинські митники знайшли у потязі "Київ-Варшава" три ікони 18-го століття

Контрабанду духовної спадщини зупинили волинські митники та прикордонники. Йдеться про три ікони 18-го століття, що мандрували потягом "Київ-Варшава". Їхня вартість на чорному ринку - 10 тисяч гривень. Цінності знайшли у вільному від пасажирів купе.

Образи, загорнуті в чорний поліетилен, зловмисники сховали в порожнинах сталевої обшивки. Прямували до польської столиці, однак не доїхали якихось 300 кілометрів. Потяг саме зупинився перед кордоном, тож українські митники в компанії зелених беретів проводили ретельний огляд пасажирів і транспорту.

Петро Жовнич, заступник керівника прикордонної служби посту Ягодина:

- Після перевірки документів та опитування пасажирів стало відомо, що в одному із купе, в якому не їхав ні один пасажир, часто перебували цивільні люди з невідомою метою. Після отримання інформації спільною оглядовою групою було прийняте рішення про проведення поглибленого огляду купе.

Раритети знайшли, коли зняли перекриття під дахом вагону. У просторі купе, кажуть митники, це єдина більш-менш об'ємна схованка. Зазвичай, вона напхом напхана горілкою і цигарками.

Микола Хрустяк, керівник відділу митного посту Ягодина:

- На жаль, встановити осіб, які переміщували ікони, не вдалося. Але зараз з'ясовуються усі обставини переміщення. Оскільки вони відбувалися у вагоні WARS, а це - польський вагон, тож, безперечно, є підстави вважати, що це громадяни Польщі.

Потяг "Київ-Варшава" завжди славився контрабандою. Торік у його вагонах знаходили пакунки з валютою, валізи з мобільними телефонами, стародруки 13 століття. Вони, як і знайдені цього разу ікони, перед тим, як опинитися на митному складі, обов'язково проходять антикварну експертизу.

Іван Кондратюк, заступник керівника відділу митного посту Ягодина:

- Вартість даних ікон - музейна оцінка - 9 тисяч гривень. Але чи можна оцінити історичні та культурні цінності? Особливо ікони! Як ми бачимо, ці ікони виготовлені на дереві і з'єднані шпугами. Ось ікона Варвари - дерево з явними ушкодженнями шашеля. Це говорить про те, що іконі більше 150 років.

Подальшу долю ікон визначить суд. Цілком імовірно, незабаром вони поповнять зібрання волинського краєзнавчого музею.