Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 вересня 2017, 20:06 Свідок
Подробиці пожежі на найбільшому в Україні складі боєприпасів на Вінниччині
Подробиці пожежі на найбільшому в Україні складі боєприпасів на Вінниччині

Військова частина зайнялася напередодні ввечері, через загоряння почали вибухати артилерійські снаряди, які зберігаються на складах. Боєприпаси вибухають на 48-му арсеналі Міноборони, який розташований в околицях вінницького райцентру Калинівка. Все це відбувається за 2 десятки кілометрів до самої Вінниці.

Вибухає щопівхвилини, залпи від розриву снарядів чутно за десятки кілометрів. Люди в паніці хапають найнеобхідніше та на автомобілях тікають якнайдалі. Триває евакуація місцевого населення: до мешканців Калинівки, Сальника, Павлівки та інших сіл відряджають пасажирські автобуси. Переляканих селян забирають на центральних площах.

Калинівський військовий арсенал є найбільшим в Україні. Там зберігається майже 200 тисяч тонн снарядів. Умовно - це 10 тисяч вагонів. Серед них, за деякими даними, - ракети від систем залпового вогню "Смерч", "Град" та "Ураган". Усе це палає та розлітається в різні боки на десятки кілометрів довкола.

Про небезпеку арсеналу говорили ще більше 10 років тому. Тоді й прозвали це місце "потенційною Новобогданівкою". Тоді ЗМІ писали, що снаряди там лежать в калюжах просто неба. З військових частин Хмельниччини та Львівщини на калинівський арсенал звозили застарілі міни, ракети, боєприпаси. А от цього разу на Вінниччині за трагічним збігом обставин саме у вівторок розпочалися масштабні антитерористичні навчання. Силовики мали відточувати майстерність в запобіганні умовних трагедій.