Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2016, 12:12 Суспільство
90-річна українська бігунка ставить рекорди
90-річна українська бігунка ставить рекорди

Бабуся в кедах! Цими вихідними на атлетичний пробіг до Межигір'я приїхала 90-річна Владілена Кокіна. Жінка, яка родом із Жовтих вод, що на Дніпропетровщині, бігати почала тридцять років тому. Відтоді - не зупиняється! Як це - бігати, коли тобі майже сто?     

Неділя. Сьома ранку. Із вагона потяга Дніпро - Київ впевнено виходить Владілена Кокіна. На пеший погляд і не скажеш, що їй 90! Ця бабуся приїхала на легкоатлетичний пробіг у Межигір'ї.

Владілена Кокіна, найстарша бігунка України:

- Взяла я, во-первых, спортивную форму, кроссовки, потому что в одних я хожу, а во вторых я бегаю. Взяла с собой картошку в мундирке, потому чтоб она не прокисла, и поллитра мед смешеный с водой, чтобы хватило сил пробежать 10 км.

До колишньої резиденції екс-президента Владілена Яківна дісталась однією з перших. Розповідає: бігати почала майже в шістдесят. А все через сидячу роботу, яка ледь не звела стареньку в могилу. 

Владілена Кокіна, найстарша бігунка України:

- Бесконечные простудные заболевания, ангины, почки, печень. Я поняла, если я не изменю образ жизни, то мне удачи не видать. И я тут же пошла на стадион и начала заниматся.

Кілометр за кілометром - і жінка поступово втяглася. Вже за кілька місяців вона почала виступати на змаганнях. А в свої 72 навіть встановила рекорд.

Владілена Кокіна, найстарша бігунка України:

- Вот я кончаю проследний круг - 25 кругов по стадиону. И тут перепрыгивают через бортик две женщины, мужчина, обнимают меня, целуют: ой, вы установили рекорд Украины на 10 км. Я думала, они ошиблись, говорю: вы ошиблись, я вас не знаю. А они - мы вас тоже не знаем, а тепер будем знать.

На цьому непосидюча бабуся не зупинилася. П'ять років тому жінка поїхала підкорювати Європу... і підкорила. У віковій категорії 85 плюс вона бігла, як зірка!

Владілена Кокіна, найстарша бігунка України:

- Когда я бежала, там тоже круги надо было пробежать, то коментатор-поляк, когда я пробегала мимо трибун, объявлял: Владилена Кокина - Украина! И все вставали и аплодировали, потому что видно, что блондиночка бежит.

Своїм невгамовним життям Владілена Кокіна надихає довколишніх. А учасники пробігу в шоці: як разом з ними бігтиме 10 кілометрів ця енергійна бабуся. Хтось навіть робить з нею селфі. Але перед стартом стареньку турбувати зась.

Бабуся Владілена пробігла свою дистанцію за півтори години. На фініші її зустрічали, як справжню героїню.

Наталія Музика, учасниця пробігу:

- Она является примером для всех! 90 лет человеку! Честь выпала сопроводить Владилену, пообщатся с ней, спросить о ее опыте, как человек в 90 лет может бежать, вдохновлять?! А состояние ее здоровья вообще отменное!

Владілена Кокіна, найстарша бігунка України:

- Молодость - понятие такое, где совсем не главное года, если ты противница покоя, значит, ты пока что молода!

А молодою Ваділена Яківна має намір бути до останнього! Адже рух - це життя. Її  життя!