Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 липня 2016, 00:36 Суспільство
Хронологія подій турецької кривавої ночі проти 16-го липня
Хронологія подій турецької кривавої ночі проти 16-го липня

Кривава ніч, або як у Туреччині військові спробували вчинити державний переворот. Танки, авіація, вибухи та розстріл мирних людей. Анкара й Стамбул на вісім годин стають справжнім полем бою. Тільки з одного боку озброєні вояки, а з іншого - народ. І саме простий люд, який вийшов на вулиці пліч-о-пліч, не дав армійцям захопити владу в країні. На цю годину бої припинилися, тривають арешти заколотників, а міста оговтуються від пережитого. Але на півдні Туреччини заблокували військово-повітряну базу Інджирлік, яку спільно використовують зі Сполученими Штатами Америки. Звідти піднімаються у небо літаки, що беруть участь в операції проти "ІДІЛ".

11 вечора за Києвом. У Туреччині - державний переворот! У Стамбулі перекривають рух через протоку Босфор. Це транслюють всі телеканали світу.

- Розвертайся і вимкни камеру, інакше - стрілятиму!

Повстанці захоплюють заручниками журналістів державного телебачення. Ведучу змушують під дулами автоматів повідомити перші заяви нової - самопроголошеної - влади. Жінка робить це, ледь стримуючи сльози.

- Все буде закононно, ми не скривдимо нікого. Не буде жодної дискримінації, утисків щодо релігійних вподобань, мови, кольору шкіри. Ми - за демократію. Найближчим часом зробимо все, щоб написати нову конституцію.

Атакують і офіс турецького корпункту CNN. Пряму трансляцію не переривають, але студія напівпорожня.  

- Стамбул і Анкара занурюються в хаос. Люди чимдуж їдуть на заправки, до банкоматів, тимчасово зникає зв'язок, блокують інтернет і доступ до соцмереж. Туреччина закриває весь повітряний простір!

Найстрашніше в Анкарі й Стамбулі - танки. А небі кружляють винищувачі й гелікоптери. В облозі техніки міжнародний аеропорт Ататюрка - той самий, де два тижні тому терористи ІДІЛ вбили чотири десятки людей. 

Серед наляканих пасажирів - іноземців і місцевих, які стали заручниками в повітряному вокзалі - десятки наших співвітчизників, які поверталися з відпустки. Від їхніх постів у мережі стигне кров в жилах.

- Господи, что это? Звуки ракет? Военные самолеты? Район аэропорта... это что? Не дай Бог, Господи не приведи! Я не паникерша, но такого не ожидала. Адский звук, аж закладывает...

Генеральний консул України Василь Боднар підтвердив нам зі Стамбулу - з ним і нашими співвітчизниками, власне як і з усіма, хто був у Ататюрку - на щастя, все гаразд.
 
- Ердоган закликає своїх прихильників виходити на вулиці й захищати демократію і свою країну.

Сам Ердоган у цей час перебуває на відпочинку в Мармарісі. Президентський готель потрапляє під обстріл. Під час стрілянини гинуть двоє полісменів. Президент - цілий. В онлайн-режимі заспокоює журналістів і турецький народ. 

- Вони отримають по заслузі. Розмова з танками й артилерією буде коротка.

Глава держави повернеться до Стамбула удосвіта. 

Реджеп Таїп Ердоган, Президент Туреччини:

- Ці люди заплатять за те, що скоїли - за зраду! Адже це - зрада своєї Батьківщини. Вони вийшли проти законного уряду, обраного на чесних виборах, і ми не терпітимемо свавілля!

На вулицях міста починається запекла боротьба. Люди голіруч ідуть проти танків. Дехто просто перекриває їм дорогу - власним тілом. І не перед усіма військова техніка зупиняється.

Ось так, з криками "Пліч-о-пліч", турки гуртуються і стають на захист своєї країни. Ніч минає під звуки вибухів і невпинних обстрілів. Танки повстанців бомблять парламент.

Це відео зняв прем'єр-міністр Туреччини.    

А це парламент після ночі обстрілів. 15 депутатів постраждали, але живі. Будівля нагадує руїни.
 
На ранок - після кривавих нічних обстрілів - влада бере верх над заколотниками і відвойовує країну в повстанців.

Звільняють керівника Генштабу, якого захопили заручником першим.

З піднятими догори руками вцілілі солдати йдуть геть. 

Цього повстанця, який здався, мало не розірвали на шматки. Полісмен, який кілька хвилин тому воював проти співвітчизника, кидається його захищати. 

У Стамбулі й Анкарі - рейди й арешти підозрюваних.

Біналі Їлдирим, Прем'єр-міністр Туреччини:

- Ми приборкали повстання, їхня спроба завершилася смертями! 161 загиблий, до півтори тисячі поранених, 2839 - затримані під час цього ганебного дійства! З-поміж них - і армійські чини, і відсторонені від служби, особи, які були в розшуку або звільнені з посад.

Мости через Босфор досі частково заблоковані, в місті тривожно, але відносно спокійно. Біля офісу державних телеканалів досі поліція зі зброєю. Журналісти кажуть - все повертається до звичного життя, бо інакше й бути не могло!

- У Туреччині й раніше були такі повстання, але нині бунт провалився, бо це було очевидно від самого початку! Ми не дозволимо їм повторити це ще раз!

Суспільство - а не влада - зупинили безлад і дали відсіч заколотникам! І саме в цьому сила нового сучасного турецького народу -  кажуть очевидці, які мешкають у Стамбулі.

Рамзі, місцевий мешканець:

- Это львиная доля людей, что это все было предотвращено, я в этом абсолютно уверен и могу сказать: браво! Браво людям, что они не отнеслись к этому как-то холодно, бывает же, что, мол, это не мое дело, а тут все однозначно, от малого до великого, были на улице. Турецкий народ защитил демократию, все, что делалось демократическими путями, они защитили, чтобы это все продолжалось, а не какими-то там окольными путями.

Міжнародний аеропорт Ататюрка, який два тижні тому здригнувся від потрійного теракту, де загинули 42 людей, який вчора був у облозі танків і винищувачів - уже відновив роботу.

На гарячі лінії консульства України в Стамбулі досі телефонують наші співвітчизники, які були у вирі подій. Наші дипломати - як і вся Туреччина - не спали всю ніч. Ось що кажуть про події в аеропорту.

Василь Боднар, генеральний консул України в Стамбулі:

- При в'їзді стояло декілька броньованих машин, один танк. Протягом трьох годин над аеропортом літали два винищувачі. Потім ми зустрілися з нашими громадянами - зібрали, кого могли - всього десь близько 80-85 осіб. Намагаємося допомогти людям переоформити квитки, аби повернути їх на Батьківщину найближчим часом. Зараз в аеропорту стабільно. З 6 ранку вивели техніку, відійшли солдати. Територія контролюється поліцейськими й жандармами. Паніки не видно. Солдати, які перекрили міст, здалися. У нас інформації про жертв на території Стамбулу немає. Принаймні, серед громадян України постраждалих немає.

Їхати до Туреччини - до нормалізації  ситуації  у великих містах - не варто! Дипломати застерігають українців від цього й радять утриматися від поїздок - принаймні на найближчі кілька діб.