Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 травня 2016, 00:00 Суспільство
Прикордонна служба - нелегка та напружена
Прикордонна служба - нелегка та напружена

Вони щодня проходять по 20 кілометрів. Їхні найбільші помічники - службові собаки. А їхній профіль - контрабандисти, нелегали та наркодилери! Це - українські прикордонники. Якраз до дня захисника державних рубежів Свідок теж вирішив один день провести на кордоні. Що з того вийшло? І чи вдалося упіймати порушника?

Стражі кордону беруть зброю та виходять на патрулювання. 

- Наказую виступити на охорону Державного кордону України.

Охороняти рубежі - справа непроста. За зміну кожен прикордонник проходить по 20 кілометрів! Аж ось вартові помічають підозрілі сліди.

- У районі 976-го знаку виявлено доріжку слідів у бік кордону. Починаємо переслідування.

На допомогу людям - службові собоаки. Без них у лісі - ніяк. 

- Пускаю собаку на затримання!

Саме сигаретна контрабанда - найпоширеніший злочин. А ще через кордон, окрім контрабандистів, часто намагаються прокрастися нелегали. Та головна перешкода - Західний Буг.

Утім, контрабандисти роблять усе, аби їх не впіймали. Шукають нові лазівки та не економлять на техніці. Застосовують навіть дрони!

Олег Личковський, прес-секретар Луцького прикордонного загону:

- Починають діяти від 40 до 100 кілометрів від Державного кордону, в т. ч. й з використанням малих літальних апаратів.

Спритники переправляють ящики з тютюном і скидають вантаж у Польщі.

Та значно більше порушень на пункті пропуску Ягодин. Лише за минулий рік тут затримали майже 350 кілограмів бурштину, понад 400 історичних і культурних цінностей. А ще намагаються перевозити зброю і наркотики!

Микола Козак, інспектор прикордонного контролю:

- У вантажному автомобілі, який перевозив легкові автомобілі на лаветах, їхав громадянин Чехії, повертався в Європу, було виявлено в ящику 5 г гашишу...

Буває, через кордон їдуть із підробними документами. Тож і тут доводиться пильнувати!

Ігор Мисюрина, інспектор прикордонної служби:

- Громадянин Туреччини перед тим порушив правила перебування в Польщі. Йому зробили за 5 тисяч євро болгарський паспорт, досить-таки якісна підробка... Нанесення растру - фотокартки - лінія растру трішки не так іде: спеціальний принтер виготовляє паспорт для захисту. І якщо людина не знає, вона дивиться - воно досить правдоподібно.

А от загальна протяжність кордону, за який відповідає Луцький загін - це понад півтисячі кілометрів - із Польщею і Білоруссю. І порушники можуть бути на будь-якому кроці.