Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2016, 23:31 Суспільство
Закон Савченко - хто від нього виграв
Закон Савченко - хто від нього виграв

Шість тисяч ув'язнених вийшли на волю за законом Савченко. За ним один день перебування в СІЗО дорівнює двом. Відколи цей документ набув чинності, тисячі тюряжників отримали шанс звільнитися швидше. Юристи документ підтримали, а ось звичайні люди нажахані: в країні стає небезпечно.

Шість тисяч ув'язненних, серед яких судді-засівальники, депутати-вбивці та дуже небезпечні інші тюряжники, уже вийшли на волю за законом Савченко. Кому вигідний цей закон і чи доцільно було його ухвалювати в українських реаліях? Правозахисники переконують - він потрібен.

Михайло Ільяшев, адвокат:

- Закон, можливо, і писався під когось конкретно, але насправді в цілому він є правильний.

А ось у звичайних людей немов крик душі: закон Савченко потрібно скасувати.

Раїса, сусідка вбитої:

- Неправильний цей закон. Там треба було якийсь підпункт добавити. Стріляти їх треба, того, хто випустив - їх тре порозстрілювати, ото звірйо.

Після кривавого вбивства та зґвалтування жінок на Вінничині селяни були готові влаштувати самосуд над колишнім тюряжником. Він також вийшов на волю за цим законом. І за тиждень встиг скоїти два кривавих злочини. Ніч пошуків своєї дружини в Романа і досі стоїть перед очами.
  
Роман, чоловік вбитої:

- Поїхав на дачу - все закрито, все нормально, приїхав з дачі, кажу доньці. Вона каже: де так пізно мама може бути, дзвони в лікарню, подзвонив, сказали, що така не поступала, думаю, дзвоню в міліцію, але потім таки не дзвонив, бо троє суток не пройшло, шукати не будуть.

Тож Роман почав самостійно розшукувати дружину. Тим часом до поліції зателефонували перехожі, які й виявили мертвою його кохану. Вона була голою, а все тіло у страшних ранах. Експерти з'ясували - бідолашну спочатку дуже побили, а потім зґвалтували. 
 
Павло Шаблюк, співробітник Ладижинського РВ поліції:

- На цьому місці, як було відомо, злочинець наніс їй пару ударів по голові арматурою, залізним прутом.

25-річний убивця залишив двох діток без мами. Після жорстокої розправи над Людмилою молодик не зупинився і закатував ще одну жінку. Спіймали маніяка на залізничних коліях. Тепер йому загрожує довічне ув'язнення.

***

Ще одного небезпечного тюряжника випустили на волю в Маріуполі. Педофіла звинувачували одразу за п'ятьма статтями. Він з 2007-го по 2010-й  рік ґвалтував маленьких дівчаток.

Олена Шлинкевич, керівник відділу з виконання судових рішень у Маріуполі:

- Сьогодні ми звільняємо людину, яка прославилась на всю Україну - Шикерлі Микола, який попал под действия закона статті 72. Просидів в нас п'ять років, а тепер з перерахунком будемо його звільняти.

І той, хто знущався з дітей, не приховує радості від нового законопроекту.

Микола Шакерлі, ув'язнений:

- Поставлю за здоровье Савченко свечечку, дай Бог ей пораньше выйти. Этот закон вовремя, справделивый, и спасибо.

Та ось місцеві мешканці бояться, що чоловік знову почне полювати на дівчаток. Юристи ж запевняють: проблема в пенетіциарній службі, яка майже не працює з тюряжниками.

Михайло Ільяшев, адвокат:

- Завдання системи не тільки ізольовувати людину від суспільства на певний час, а завдання, а потрібно за цей час людину перевиховати, щоб людина, яка вийде на волю, була нормальна, яка готова в суспільстві жити за її законами і не скоїть наступний злочин. 
 
За законом Савченко з камер вже вийшли шість тисяч ув'язнених. Колишні правоохоронці кажуть - за нинішньої економічної ситуації в країні кількість злочинів лише зростає. А з тюрем ще й почали випускати в'язнів.

Валерій Кур, колишній правоохоронець:

- Сьогодні получається, что політики наказали 90 процентов суспільства, простих граждан наказали. В угоду бідним-нещасним, а ето менше одного процента. Хорашо, єслі они такие бедние и нещасние, при чому винне общество?!

У Генерельній прокуратурі кажуть - будуть просити депутатів внести зміни до закону. Тим часом до сорока тисяч ув'язнених вже чекають на рішення щодо своєї подальшої долі. Вони сподіваються, що найближчим часом побачать волю саме завдяки цьому документу.