Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2016, 13:56 Суспільство
Героїчні українські паралімпійці - спортсмени другого гатунку?
Героїчні українські паралімпійці - спортсмени другого гатунку?

Українські паралімпійці встановили рекорд на чемпіонаті Європи. Утім, поки спортсмени з особливими можливостями здобувають перемоги на міжнародній арені, в самій країні про них чиновники забули. Різниця за кожну здобуту медаль між олімпійцем та паралімпійцем - в чотири рази! Чому перемоги спортсменів оціннють по-різному?

Сто десять медалей, з яких третина - золоті, та десять світових рекордів - таким успішним для українських плавців став чемпіонат Європи. Херсонська золота рибка Єлизавета Мелешко на змаганнях у португальскому місті Феншау здобула одразу сім медалей. Про свій грандіозний успіх спортсменка розповідає скромно, хоча дівчина зуміла побити чотирирічний світовий рекорд.

Єлизавета Мелешко, чемпіонка Європи з плавання:

- Привезла четыре золота, два серебра и одну бронзу. Рекорд мы привезли эстфетой всей командой и в личном зачете четыреста метров - это был мировой рекорд, вот наверно мировой рекорд был самым важным. 
 
Тріумф Лізи на чемпіонаті Європи - це, насамперед, буденна робота в басейні. Дівчина зі своєю тренеркою щодня по кілька годин не вилазять з води. Але ж у Херсоні піти поплавати - завдання не з простих. Єдиний міський басейн закритий, а ходити можна лише у приватні.

Елла Бенедик, тренер паралімпійської збірної України з плавання:

- У нас нет плавательного бассейна государственного, це мабуть єдиний обласний центр, де немає государственного областного басейна, да, мы плаваем в Спортлайфе. 25 років назад закрився в Херсоні басейн і по сегодняшний день эта проблема не решена.

Спортсменам, які щоразу прославляють свою країну на чемпіонатах Європи та Паралімпійських іграх, держава не створює жодних умов.

- У нас разное финансирование олимпийцев и паралимпийцев, это, конечно, такой тяжелый вопрос.
 
2008 рік став справжнім роком дискримінації. Тоді чиновники змінили винагороду для спортменів: олімпійцім - у доларах, паралімпійцям - у гривнях.

Валерій Сушкевич, президент Паралімпійського комітету України:

- Ця різниця, вона відчувається в тому, як наш паралімпієць може підготуватись, наскільки різниця в цих рівнях оплати за винагороди, він суттєвий і значимий. 

Відтоді різниця у виплаті за нагороди між спортсменами - колосальна. За перше місце олімпієць отримує 125 тисяч доларів - це 3 мільйони 375 тисяч гривень. А от паралімпієць за таку ж медаль отримує 800 тисяч у національній валюті. Це вчетверо менше! За срібло та бронзу різниця така сама.  

Паралімпійці та їхній комітет довго мовчали, та за вісім років так і не дочекалися бодай жодних кроків назустріч. Чиновники піднімали виплати за медалі тільки здоровим спортсменам, а от перемоги паралімпійців відсунули на задній план.

Валерій Сушкевич, президент Паралімпійського комітету України:

- Оцінка меншовартості золотої, срібної чи бронзової медалі між олімпійцем та паралімпійцем чомусь як стереотип сидить у мізках деяких наших українських чиновників.Чому вона меншовартісна, ця медаль, слухайте, тотально незрячій людині, без ноги - і стати чемпіоном світу, чи Європи, чи Олімпійських ігор, це дуже важко, це безпрецедентно.  

Тренери паралімпійських спортсменів і взагалі отримують у вісім разів менше, ніж їхні колеги з олімпійської збірної. Втім, самі зазначають - більше ображаються за своїх спортсменів.

Олена Кузнецова, тренер паралімпійської збірної України:

- Вони кожен раз задають питання: чому ми стільки працюємо, як вони, а до нас так ставляться? Хоча ми показуємо хороші результати, хоча їм також важко показувати результати на світовому рівні.

Від початку року керівництво паралімпійського комітету звично оббивало пороги міністерських кабінетів. Але поки - тільки обіцянки. 

Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України:

- 125 тис. доларів за золото, 80 за срібло і 55 за бронзу. Але після призначення нового уряду бюрократія знову вимагає перепогодження з міністерством фінансів, екнономіки і кабміном.  
 
Вирівняти виплати олімпійцям і паралімпійцям мають до 2018 року. А вже зараз мають підняти їх на 25 відсотків.

- Зараз, у 2016 році, хочемо до сорока тисяч за перше місце. Це якщо ми знайдемо відповідні кошти.

- Це вже в еквіваленті в доларах?

- Так, ми все вже перевели в долари.

А поки у владних кабінетах вирішують питання виплат, паралімпійці вже вибороли 95 ліцензій на бразильську Паралімпіаду.

Ольга Свідерська, чемпіонка Європи з плавання:

- Далі ми націлені на підготовку, далі будемо працювати над помилками, звичайно, хочемо гарно і гідно представити свою країну. 

Розпочнеться бразильська паралімпіада вже у вересні.