Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 травня 2016, 02:29 Суспільство
Луцький школяр створює унікальне програмне забезпечення
Луцький школяр створює унікальне програмне забезпечення

Майбутній Стів Джобс або Біл Гейтс живе в Луцьку! Принаймні, так стверджують однокласники 17-річного Михайла. Хлопчина створив унікальний мобільний додаток. А ще - став найліпшим в Україні з програмування. Чим корисний винахід школяра? Та чому десятикласник не може показати свої досягнення на світовому рівні?

Над своєю розробкою десятикласник Михайлик працював щодня по 4 години. Свій винахід назвав "Помічником  вчителя".

Михайло Куделя, школяр-винахідник:

- Вчителі носяться з тими журналами, бувають випадки, коли вони їх гублять. А от мій додаток - це можливість прямо в мобільному телефоні, в кишені подивитися журнал оцінок, розпорядок уроків на день, тиждень, подивитися календар планування тем і так далі.

Та на цьому 17-річний винахідник вирішив не зупинятися. Нині розробляє сайт, де батьки і педагоги зможуть стежити за успішністю учнів. Бачити програму навчання.

Михайло Куделя, школяр-винахідник:

- Звісно, я думаю, що в найближчий час повністю фізичні документи не замінять, але це перспективно і потрібно інформатизувати суспільство і освіту. Для цього я роблю додаток і сайт.

Мама школяра каже: у те, що її син досягне таких успіхів - ніхто не сподівався, адже змалку він мав проблеми зі здоров'ям.

Ольга Куделя, мати винахідника:

- Он в детстве мог только сидеть за компьютером и нажимать клавиши. Вообще думала, что ребенок будет только печатать, поэтому я его развивала, взращивала в нем желание учиться самостоятельно.

За останній рік Михайло встиг побувати на всіх можливих олімпіадах. Став кращим в Україні з програмування. 

Наталія Бондаренко, класний керівник винахідника:

- Це - майбутній геній інформатики, майбутній геній взагалі в науці, і я пишаюсь, що в моєму класі навчається такий учень.

Нині ж понад усе хлопець мріє показати свої досягнення на світовому рівні. Аби потрапити на міжнародну олімпіаду, що відбуватиметься в Румунії, потрібно назбирати 25 тисяч гривень. Адже держава перестала фінансувати закордонні поїздки школярів. Мама десятикласника виховує сина одна, тому ця подорож поки для них залишається мрією. Але гроші почали збирати знайомі та друзі родини.

Віктор Марчак, волонтер:

- Ми зверталися у більш як 100 фондів і благодійних організацій, народних, міських і обласних депутатів. На жаль, зворушень зі сторони держави ми не побачили, дають звичайні прості люди, як ми з вами - мами, тати. Друзі, знайомі.

Катерина Сітовська, однокласниця винахідника:

- Він цього заслуговує, адже він дуже працелюбний і ніколи не зупиняється на досягнутому. Наш клас дуже його підтримує.

Вже зібрали майже 9 тисяч гривень, ще потрібно 16. А часу залишилося трохи більше тижня. Але юний винахідник сподівається, що до Бухареста він таки потрапить.

Переказати кошти можна на картку ПРИВАТБАНКУ 5363 5423 0548 8307 (Марчак В.Є.)