Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 травня 2016, 00:47 Суспільство
У черкаському притулку собаки залишилися без щеплення проти сказу
У черкаському притулку собаки залишилися без щеплення проти сказу

Без щеплення проти сказу можуть залишитися тварини в черкаському притулку. І це загроза не лише чотирилапим, а й людям, бо ж у разі інфікування собака може заразити і власників. Безкоштовну вакцину державна ветеринарна клініка не виділила, тож закуповують препарат волонтери. Та чи вистачить у них грошей на всіх псів?

Цю собаку звати Альфа. Нині волонтери шукають для неї власників. Та віддавати її новим господарям, як і три сотні інших тварин із притулку, поки не поспішають, адже цього року їм ще не робили щеплення проти сказу.

Леся Матвєєва, черкаський зоозахисник:

- Собака в случае, если ее укусит бешенная лисица или, не дай бог, случится другой инцидент, она будет представлять опасность для соседей хозяев, из-за нежелания госудраства вот такие истории у нас копяться в количестве трехсот минимум.

Собаками в комунальному притулку опікуються місцеві зоозахисники. Лікують, стерилізують та годують тварин за гроші небайдужих містян. Цього року додалася ще одна проблема - для хвостатих треба закупити вакцини проти сказу.

Андрій Моложавий, працівник притулку:

- С едой проблемы, но еще уколоть собаку, последствия бешенства, по-моему, намного дороже, чем это все. Абусурдно просто, я согласен. Тем более каждый год одно и то же, футболят, денег нет, все на волонтерских общественных началах, каждый же год закупается вакцина обществом "Друг".

Якщо купувати вакцину в постачальників - це коштуватме понад чотири тисячі гривень. Для громадських активістів ця сума непідйомна. Утім, у межах програми профілактики та боротьби зі сказом держава закуповує препарат, і він має бути безкоштовним для власників тварин. Ще два місяці тому активісти звернулися до державної ветклініки, аби вона надала потрібну кількість доз для тварин комунального притулку.

Ольга Абукаре, черкаський зоозахисник:

- Ничего не сказали, сказали: пока нет возможности, официального ответа никакого не поступало, каждый день мы раздаем животных по селам, где может быть неблагополучная ситуация по сказу, в Черкассах и Черкасской области, это очень опасно.

У держветклініці кажуть - про звернення активістів уперше чують. Вакцини є в наявності - аж три тисячі доз. Та чому й досі не щепленні тварини в комунальному притулку - пояснити не можуть.

Микола Кравченко, в.о. керівника державної ветклініки:

- А де лікар має взяти вакцину?

- В управлінні ветмедицини.

- Заплативши за це гроші?

- Ні. 

- Безкоштовно?

- Тобто тварин у міському притулку мають щеплювати безкоштовно?

- Безкоштовно.

- А чому їх не щеплюють?

- Та я ж звідки знаю. 

Після візиту журналістів Свідка чиновники пообіцяли віднайти можливість провакцинувати собак у міському притулку. Але коли саме - зоозахисникам не сказали.