Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2016, 00:59 Суспільство
Найкрасивіші мурали столиці
Найкрасивіші мурали столиці

Найбільший у Європі мурал з'явився в Києві. Його зробив італійський художник. Грандіозний твір тепер височіє на Троєщині, на 25-поверховому будинку. Митця надихнув герб України. А ще в малюнку він прописав слово Воля. За останні роки столицю прикрасили десятки яскравих та масштабних муралів.

Олександр Корбан п'ять років працював шахтарем. А тепер він вуличний художник! Розмальовує стіни. Його стріт-артів - десятки по всій Україні. Один із найвідоміших - хлопчик із паперовими літачками у Києві.

Олександр Корбан, художник-мураліст:

- Ехал в метро, увидел, как папа с сыном играют на планшете, дошкольного возраста ребенок, а папа в телефоне. Мне кажется, это ненормально. И поэтому мне хотелось показать, что дети должны играть в какие-то более живые игры.

Для стрит-арту не потрібне ані полотно, ані пензлі. Лише стіна і балончик із фарбою. Ну й ще, звісно, будівельна люлька, яка піднімає художника на потрібну висоту. Сюжети для вуличних шедеврів - різноманітні. Все залежить від уяви мураліста. Так ось ця картина на стіні під назвою Лабіринт потрапила в топ-10 популярних стрит-арт об'єктів світу! Створив його художник з Казані. Ідея 24-метрового муралу - пошуки себе.

Дмитро, киянин:

- Сюжет не типичен, не урбан, он наводит на какие-то мысли, отвлекает.

Марія, киянка:

- Щось дуже темне і філософське, щось про життя.

Патріотична тематика теж дуже актуальна для київських муралів. У середмісті з'явилися стінописи Лесі Українки, Сергія Нігояна та гімнастки Ганни Різатдінової. А ось ці зелені птахи днями прилетіли на Чоколовській бульвар. Мурал написав португальський художник Антоніо Коррейя.

Наталя, киянка:

- Это намного лучше, чем то, что было раньше. Какая-то старая стена, какой-то ужасный киоск с алкоголиками. Мне кажется, что это будет очень круто смотрется на фоне какого-то неба, заката.

Аби створити мурал - художники мають взяти дозвіл у мерії. Бо ж інакше їхні картини просто замалюють, а їх самих - ще й оштрафують. Та здебільшого очільники міст і мешканці за стрит-арт. Так, у Нью-йорку неблагополучний район Сохо став мегапопулярним завдяки муралам, а у Веймуті, що в Маямі, ціни на нерухомість виросли після фестивалю стрит-арту.