Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 травня 2016, 00:02 Суспільство
Кладовища невідомих мігрантів розростаються на берегах Середземного моря
Кладовища невідомих мігрантів розростаються на берегах Середземного моря

Без імені й дати смерті - на середземноморському узбережжі розростаються кладовища біженців. З початку міграційної кризи в Європі - лише за два роки - з'явилося 70 цвинтарів! І здебільшого ці поховання - як могили невідомих солдатів.

Черговий човен, ущент забитий людьми, причалює до грецького острова Лесбос. У ньому багато дітей. Цього разу ніхто не потонув. Проте все ж два міґранти померли: один у тисняві, інший від інфаркту, коли ступив на європейську землю. Цих двох поховали на кладовищі в Греції їхні родичі, на могилі написали імена. Втім, здебільшого в Туреччині, Греції та Італії могили біженців безіменні. Фарук уже півроку шукає на берегах тіло брата, його дружини та їхніх 4-х дітей. Їхній човен перевернувся.

Фарук, родич загиблих мігрантів:

- Найтяжчий момент мого життя був, коли мені подвзонили і розповіли, що сталося. Я проїхав сотні кілометрів, щоб їх знайти, проте марно. Для мене буже важливо з'ясувати, чи вижили вони. Якщо ж ні, ми будемо знати, що вони покояться десь із миром.

Розслідування Бі-бі-сі виявило 70 кладовищ із могилами невідомих міґрантів. Одне з них - на Лесбосі. Тут єгиптянин Мустафа, що вже майже 10 років живе в Греції, став цвинтарником. Добровільно. І взявся ховати тіла.

Мустафа, цвинтарник:

- Я не можу зупинити війну там. І я не можу їм заборонити їхати в Європу нелеґально. Це все, що я можу зробити для них. Я їх омиваю і ховаю.

Із початку 2014 року майже 2000 біженців, які намагаються потрапити з Туреччини в Європу через Середземне море, поховані в безіменних могилах. Решта - більше шести тисяч людей - лежать на морському дні.

Рамі Рухаєм, кореспондент ВВС:

- Кількість біженців настільки велика, що в Греції їх зберігають в ось таких контейнерах. Тут вони лежать днями, тижнями, а інколи й місяцями. 

Ці контейнери - на грецькому острові Самос. Тут немає навіть судмедексперта. Його привозять у разі потреби з Лесбоса. В середньому щодня в безіменній могилі ховають по одній людині. Більшість тіл піднімають з води одразу після того, як човен іде на дно. Утім, нерідко покійників прибиває до берегів через дні й тижні після того, як вони опиняються у воді.