Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 травня 2016, 23:03 Суспільство
Північна Корея відсвяткувала переобрання Кім Чен Ина небаченим парадом
Північна Корея відсвяткувала переобрання Кім Чен Ина небаченим парадом

У Північній Кореї завершився перший за майже сорок років з'їзд Трудової партії. І відзначили його з нечуваним розмахом! Аби все пройшло за планом, мешканцям КНДР навіть заборонили одружуватися та помирати. А ще вождь найзакритішої країни світу закликав поліпшити інвестиційний клімат у державі. Яким чином, та чи вдасться це зробити?

Парад на честь вождя. У найзакритішій країні світу з розмахом відзначили закінчення історичного з'їзду Трудової партії. Напередодні обрали голову. Обійшлося без сенсацій: за традицією північнокорейської "демократії" Кім Чен Ин знову керує єдиною у країні партією. Так, на параді голова Президії Верховної Ради КНДР Кім Йон Нам виступив перед натовпом та привітав Кім Чен Ина з обранням.

Кім Йон Нам, голова президії Верховної народної ради КНДР:

- Вибори показали абсолютну довіру наших військових і людей до великого лідера Кім Чен Ина.

Старий новий вождь не виступав з промовою перед населенням. Натомість люди пустили сльози, а в повітря сотні повітряних кульок. А на головній площі підняли різні кольорові плакати з гаслами, що прославляють партію та її лідера.

Рі Хай Ин, учасниця параду, бібліотекар:

- Це велика честь - бути тут і брати участь в такому масштабному параді. Коли я побачила, як шановний лідер Кім Чен Ин з'являється на сцені, я навіть не змогла крикнути ура, тому що на очі навернулися сльози.

Парад, як для країни, де щороку мільйони людей гинути від голоду, вийшов дійсно грандіозний. Кілька сотень тисяч учасників  пройшли центральною площі столиці КНДР, розмахуючи квітами з рожевого паперу, червоними прапорами партії. Зі сцени їх вітали генерали, на грудях яких практично не було вільного від орденів місця. Також на параді представили макети балістичних і космічних ракет. Приймав парад, звісно, лідер КНДР Кім Чен Ин.

Кім Сунг, учасник параду, робітник:

- Я вважаю, що сьомий з'їзд партії - це історична і значуща подія, яка демонструє на весь світ гідність, міць і велич Трудової партії Кореї. І я думаю, обрання нашого дорогого шановного лідера Кім Чен Ина на високий пост партії - це найбільша гордість нашого народу і найвища честь.

Перший за майже 40 років з'їзд Трудової партії Кореї називають найважливішою політичною подією в житті країни за останні кілька десятиліть. Участь в ньому брали майже 3.5 тисячі делегатів. З цієї нагоди покликали журналістів з різних країн. Розважали як могли. Зокрема, возили на текстильну фабрику, де показували, як ткаль заохочують працювати партійними піснями. 

Кім Чен Сук, ткаля:

- За останні два чи чотири роки моя зарплата збільшилася в п'ять разів. Чим більше я працюю, тим більше заробляю. Такий принцип.

Перед початком  з'їзду жителям заборонили одружуватися та помирати. Зокрема, щоб уникнути незапланованого скупчення народу в Пхеньяні, наказали скасувати всі весілля та похорони. А також намагалися довести, що в країні стався прорив не лише  в сфері ядерного залякування. Зокрема, іноземні ЗМІ дізналися, що тут є також сонячні батареї та електричні велосипеди. Щоправда, як живе глибинка, так і залишилося таємницею: традиційно до кожного західного журналіста закріпили гіда-наглядача.