Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2016, 02:41 Суспільство
Замовк "голос України" - не стало Дмитра Гнатюка
Замовк "голос України" - не стало Дмитра Гнатюка

Його називали голосом України! Та сьогодні його не стало. На 92-му році пішов з життя Дмитро Гнатюк. "Два кольори" та "Києве мій" так проникливо міг заспівати тільки Гнатюк. Його талантом захоплювалися сильні світу цього. Він міг жити в будь-якій країні. Утім - незмінно повертався на Батьківщину.

З його голосом плакали, сумували, раділи й повертали втрачену надію мільйони українців.

У шістдесятих платівка з його піснями розійшлася 16-мільйонним тиражем по всьому світу. Його слухали навіть Фідель Кастро та Мао Дзедун. Де б він не співав, його просили залишитися. Та Дмитро Гнатюк любив Україну. 

Дмитро Гнатюк:

- Я ніколи не співав пісні, які вже кимось співані, я любив взяти, відкрити пісню.

Пісню про рушник на вірші Андрія Малишка виконували десятки співаків. Утім так, як Дмитро Гнатюк, її не співав ніхто.

Дмитро Гнатюк:

- Мені здається, що я цю пісню не міг співати без сльозинки, і я вам чесно скажу, що таких пісень у мене дуже мало.

Колись маленький хлопчик Дмитро з церковного хору на Буковині й не здогадувався, що його співом захоплюватиметься світ. Навіть диктатор Сталін. Артистом він мріяв стати завжди, та його плани ледь не обірвала війна. На фронт пішов 19-річним.

Дмитро Гнатюк:

- Мене прибило так, що я упав, а на мене ще сім чолвоік упало, і коли почали відкривати, на мені лежало сім чоловік, і кажуть: тут ще живий, і мене відправили в лікарню.

Дмитро Гнатюк виконав більше півсотні складних оперних партій. Герой України, народний артист, професор, академік та режисер. Усього він досяг завдяки таланту й величезній працездатності.

Володимир Рожок, ректор Національної музичної академії України:

- Це голос епохи. Він владарював на оперній сцені України і світу майже 50 років, а то і більше. Осиротіла академія, що втратила такого видатного майстра, але він прожив прекрасне життя в лучах прожекторів на сцені з любов'ю і повагою всього світу і України.

Дмитрові Гнатюку був 91. Він пішов із життя після тяжкої хвороби. Прощання з голосом українського народу відбудеться 4 травня в Національній опері. Поховають Дмитра Гнатюка на Байковому кладовищі.