Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 квітня 2016, 01:15 Суспільство
Протистояння церков - чи то по-Божому?
Протистояння церков - чи то по-Божому?

Забути про міжконфесійні сварки закликає українська православна церква. Адже зараз в Україні не вщухають конфлікти за церкви. Особливо - в Рівненській та Тернопільській областях. Про небожі методи в боротьбі за храми.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Це Почаєв - маленьке містечко на Тернопільщині. Тут десь 8 тисяч мешканців. Ця земля відома всьому світові. Саме тут стоїть Свято-Успенська Почаївська Лавра. Але зараз святиня переживає не найкращі часи. По-перше, через буремні події в Україні тут поменшало туристів. Адже Почаєв живе за їхній рахунок.

Пані Лілія торгує сувенірами поряд із Лаврою. Каже: раніше було багато іноземців.

- Раньше трошки більше людей їхало. А зараз… Росіяни не їдуть, білоруси…

Адже вважають: Почаївська лавра - місце величезної сили. Таємницями оповита й Печерна церква преподобного Йова. Прохід туди дуже вузький, влазити - повзком. Були випадки, коли людину назад ледве витягали. Прочани кажуть: отже, є тяжкі гріхи. Тому в печеру заходять лише сміливці.

- Як ваші впечатленія?

- Дуже спокійно. Важко дихати…

Печера всередині невелика, трохи більше двох метрів. Трирічний Тимофійко в безмежному захваті від побаченого. Він був там уперше.

- Я падав, дядя мені допоміг, і тато мене взяв на руки…

Малюк приїхав з батьками із сусідньої Рівненщини. Тато пообіцяв: знову привезе сина в Почаїв. Адже тільки йому вирішувати - в якому храмі молитися.

- Стоїть сюди приїхати и побачити, і я думаю, що ми сюди знову будемо приїзджати.

А за кілька десятків кілометрів від Почаєва - село Птича на Рівненщині. Це - найгарячіша точка на релігійній мапі України. Без їжі, води та світла. Майже три тижні парафіяни всередині Свято-Успенського храму голодували - боронили свій храм. Суперечки за церкву точилися між двома парафіями - Української Православної церкви та київського патріархату. Доходило навіть до побиття вірян УПЦ!

Конфліктують за сільську церкву вже два роки. Віряни чергують у наметах, змінюючись щодоби. Просили владу та правоохоронців передати людям у храмі харчі. Заборонили.

Марія, парафіянка:

- Нам не дозволили, сказали: хай виходять з храму и пьють воду.

Саме тут, у Рівненській та в сусідній Тернопільській областях - найбільше конфліктів на релігійній основі. Але методи боротьби - світські.

- Тут присутні всі ознаки рейдерства. Підробка документів, сворення альтернативних органів управління, силове захоплення майна і т.д.

Схема банальна: в селі створюють нову громаду. І збирають підписи її прихильників. Потім - намагаються захопити церкву. Якщо не вдається - тоді влада пропонує двом сторонам домовитися про почергові богослужіння.

Протоієрей Олександр, керівник юридичного відділу УПЦ: 

- Так само порівняти - якщо у вас є квартира, до вас приходе ваш сусід. Каже: у тебе трикімнатна квартира, ти живеш сам, а в мене трое дітей, а ще приїхала сестра з дітьми, то ми зайдемо, покористуємося квартирою. Ти сам. Тебе вистачить однієї квартири.

У Свято-Успенському храмі у Птичій господарі - громада УПЦ. Це підтверджено рішеннями чотирьох судів, зокрема - й Вищим господарським. Та попри це - протистояння триває й досі. Втім, у Міністерстві культури, яке опікується й релігійними питаннями також, говорять про об'єктивність. 

- Дискутувати тут не... це є штучні аргументи, я не хочу відповідати.

- Функція держави - не допустити до виникнення конфліктних ситуацій. Держава дотримується одного беззаперечного принципа - однакового ставлення до всіх релігійних організацій.

Та разом із тим - у парламент внесли новий законопроект. Депутати хочуть дати особливий статус релігійним організаціям, керівні центри яких розташовані за межами України. А просто кажучи - їх заборонити.

- Якісь недолугі спроби чиновників замість того, щоб консолідувати суспільство, вони намаються сіяти розбрат. Тому про якусь неупередженість говорити ми не можемо, нажаль.

Така ініціатива вже обурила соцмережі. Люди кажуть: це порушення не тільки Конституції, а й Європейської конвенції з прав людини. В УПЦ певні: це нова спроба розправитися з невгодними. Хоча УПЦ - офіційно зареєстрована в Україні. І все її керівництво - в Києві.

Єпископ Климент, керівник інформаційного відділу УПЦ:

- Українська православна церков протягом всіх років незалежності є найбільшою домінуючею релігійною організацією. І православних вірян, які становлять нашу церкву, нараховуються понад 50% від всіх конфесій, які є в Україні.

Тож що там до захоплення сільських храмів - на Рівненщині чи Тернопільщині? Якщо конфлікти доходять навіть до великих святинь - Києво-Печерської Лаври, Почаївської обителі та Святогірської Святині. Владика Арсеній згадує, як рік тому у Святогірську лавру приїжджали невідомі люди й когось шукали.

Арсеній:

- У вас тут боєвики були?

- Кажу - пойдемте, покажу боевиков, а у нас була детская трапеза, в тот момент у нас 470 деток було. Я на трепезную їх завів, а там сидять такі терористи, що из-за стола только головы торчат. Ждут, когда их покормят. Кажу: хлопці, це будущєє Україны? Головами кивають.

Климент:

- Якщо законодавство буде виконуватися, якщо поліція не буде стояти осторонь, коли відбирають храми або бьють віруючих, тоді у нас не буде проблем.

А ось що буде далі? Поки не до прогнозів. Парафіянам залишається вірити: все буде добре. Мабуть.