Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 квітня 2016, 00:49 Суспільство
Криворізький Ленін стояв на зруйнованому храмі
Криворізький Ленін стояв на зруйнованому храмі

У Кривому Розі декомунізація набула несподівано релігійного повороту! Під знесеним пам'ятником Леніна випадково знайшли частину старовинної церкви! Про унікальні археологічні роботи, які не зупиняються навіть вночі.

Миколаївський храм - найстаріший у Кривому Розі. У радянські часи його частину замурували під асфальт. І нині могли знову поховати під алеями скверу! Вражені новиною історики почали у сквері розкопки.

Ірина Стеблина, старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею:

- В результаті роботи з'явилися частина фундаменту церкви. Якраз західна стіна, очевидно, притвор церкви, тут дзвіниця була. Там, де зараз пам'ятник, постамент від пам'ятника, там, очевидно, була алтарна частина.

Перший дерев'яний храм на цьому місці звели та освятили ще 1761-го року. Простояв він недовго. Церкву спалили татари. Тож пізніше її відбудували вже з каменю. Фрагмент фундаменту - не єдина знахідка. Нам показали плити, ймовірно, з підлоги ще дерев'яного храму, а також старовинні ґвіздки, монети та багато церковного приладдя.

Ірина Стеблина, старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею:

- Ці частини фундаменту, які розкопані, оголені - їх помістити під скляний ковпак для того, щоб люди їх могли розглядати, решту частини якби оконтурити - зробити викладку по формі храму.

Олександр Мельник, заступник директора Криворізького історико-краєзнавчого музею:

- Ми зробимо так, як це в Європі вже сто років назад робилося - ми це розкриємо, законсервуємо, відповідно памєятні знаки будуть трьом храмам, інформація про них, ну, можливо, макет цих храмів.

Втім, до цього ще далеко. Копаючи траншеї, археологи та волонтери намагаються оцінити глибину фундаменту і сподіваються побачити нові знахідки.

Олександр Жариков, археолог-волонтер:

- Это приобщение к моим корням. У нас и так очень много вопросов, которые нужно освещать, то, что касается истории Криворожья. Пускай хоть здесь страничка будет раскрыта.

День за днем з'являються нові частини зруйнованого більшовиками храму. Церковники переконують: так потроху відновлюється історична справедливість.

Ієрей Димитрій, настоятель Свято-Миколаївського храму:

- Место это пытались осквернить, начиная с уничтожения храма, заканчивая постаментом Ленина на территории алтаря. Ну мы знаем, что Господь поругаем не бывает.

Тепер архітектори мають розробити план скляної каплиці. Вона у зменшеному розмірі повторить західну стіну храму - з пілястрами та атрибутикою того часу. А на місці бронзового Леніна з'явиться Святий Миколай.