Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 квітня 2016, 21:58 Суспільство
На Київщині переселенці відмовилися виселятися з аварійного гуртожитку
На Київщині переселенці відмовилися виселятися з аварійного гуртожитку

Скандал - на Київщині! Аби вигнати переселенців, власник гуртожитку відрізав людям воду й світло. На знак протесту мешканці виливають під двері кривдника фекалії! З чого ж розпочалося таке протистояння? І чи готові сторони до компромісу?

Цьому гуртожитку біля Броварів лише два роки, та його можна назвати справжньою машиною часу. Люди живуть тут, немов у кам'яному віці - без світла й води. Замість ванної кімнати - протирання вологим рушником, а замість гарячої їжі - консерви. Щоб добути чашку окропу, пані Вікторія розпалює вогнище на підвіконні.

Вікторія Зайцева, переселенка:

- Наливаю всего кружку воды. Чтобы не больше было. И оно одной таблетки хватает, чтобы вскипятить себе кружку чая или кофе.

В умовах середньовіччя десяток сусідів-переселенців живуть уже майже 10 днів. Дехто може скористатися перевагами цивілізації у друзів. Утім, так пощастило не всім.

Вікторія Зайцева, переселенка:

- У меня есть друзья в Броварах. Так я еще выхожу к ним раз в три дня. Постираюсь, покупаюсь и поем нормально.

Власник гуртожитку відімкнув найнеобхідніше начебто через борги й несправності. Проте переселенці упевнені - їх виживають!

Вікторія Зайцева, переселенка:

- Эту проблему можно было решить, не обязательно всех выселять, как он сделал. Да еще и выключил свет и воду.

Юлія Старостенко, переселенка:

- Нам говорят: мы вас не выгоняем, живите! Но создают такие условия, что мы сами откажемся от проживания.

Олександр, який завідує гуртожитком, розповідає - ніхто нікого не виживає. Утім, будівлю справді потрібно ремонтувати. Адже за два роки тут прийняли майже півтисячі переселенців. Від такої кількості мешканців - вийшла з ладу каналізація. Стіни вкрилися грибком. Ремонт потрібно було розпочати ще торік, але почекали до весни.

Олександр Маслак, адміністратор гуртожитку:

- У березні місяці ми всіх мешканців гуртожитку письмово під розписку попередили про те, що у зв'язку з аварійним станом закривається гуртожиток.

Більшість колишніх мешканців знайшли собі нове житло й переїхали. А ось останній десяток людей звільняти приміщення відмовився. Тож власник гуртожитку звернувся по допомогу до влади. Позитивно відповіло лише Мінсоцполітики - там запропонували людям житло в Нікополі. Пізніше знайшли гуртожиток неподалік цього. Та переселенці категорично проти - і навіть влаштували дуже своєрідний протест.

- В шести місцях понасипали два відра гімна! Ви розумієте? Якби я був неврівноважена людина, я би їх мордою вимазав би!

Та попри емоції, сторони все ж сподіваються на мир. Власник гуртожитку чекає, що мешканці мирно полишать будівлю. А переселенці - що їм таки запропонують гідну альтернативу.