Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2016, 02:26 Суспільство
Світ вітає британську Королеву з ювілеєм
Світ вітає британську Королеву з ювілеєм

Святкувати день народження двічі на рік Єлизавета Друга розпочала з легкої руки короля Едварда Сьомого. Він заповів так, щоб мінлива британська погода ніколи не затьмарювала свята. Традиція бере початок з 1748-го року. Лілібет - так в дитинстві називали маленьку принцесу - підкорилася. Про еру Єлизавети, секрети довголіття й популярності, а головне - чи не збирається правителька на заслужений відпочинок?

Родичі за святковим столом надувають повітряні кульки, поруч смажиться яловичина й запалюють іменинний торт. Здавалося б - звичайний сценарій іменин британської пенсіонерки. 

- Вітаю, Вільяме!
- З Днем Народження, ба!

Ось тільки вітання з усього світу сьогодні приймає не хто-небудь, а сама британська королева Єлизавета Друга! Ось яке відео для іменинниці зняли коміки.

Реверанс її величності - Єлизаветі Другій, Божою милістю Королеві Об'єднаного Короліства Великої Британії, Північної Ірландії і всіх її володінь, голові Співдружності й Захисниці Віри, як титулують її піддані - робить вся країна.

Вона посіла трон у 25 років.

Королева Єлизавета ІІ:

- Я обіцяю служити усім вам усе моє життя - коротким чи довгим йому судилося бути. Присягаю на вірність усім вам від імені імперської родини, якій маю честь належати.

Чи могла б вона тоді подумати, що правитиме довше ніж будь-хто з британських монархів? Королева Єлизваета Друга - абсолютний рекордсмен на троні, й посідає його вже 65-й рік, і поступатися місцем, судячи з усього, не збирається.

Інгрід С'юард,автор книги "Промова королеви", біограф:

- Вона має феноменальну жагу до життя, енергію, яка змушує ні на хвилину не збавляти темп. Щодня - безліч зустрічей, справ. Гадаю, саме цей безперервний графік, бажання рухатися вперед і тримає її на плаву.

Зустрітися з нею - привілей для обраних. Кожне слово - закон! А поява на сторінках таблоїдів - привід розкупити все до останнього примірника. 

Х'юго Вікерс, біограф:

- Секрет її популярності, певно, в тому, що вона просто виконує свою роботу, і зачаровує цим шармом.

До 90-го дня народження британські журналісти опублікували небачені раніше архіви й нагадали принцові Чарльзу й іншим членам монаршої родини, якою вони знають британську королеву!

- Поглянь, як він схожий на Джорджа! Хода - така ж. Їй довелося попітніти, що наздогнати його!

Престолонаступники дуже захоплюються своєю бабусею і мамою.

- Вона - міцний горішок!

Популярніші за королеву у Великій Британії колись були хіба що Чарльз з принцесою Діаною. І Кейт з Вільямом. А ще маленький принц Джордж, який до свята прабабці вперше з'явився на урочистих листівках! Хлопчика, за задумом фоготрафів, виставили в один ряд з почесними родичами. Але поставили на стільчик. Адже зросту йому поки бракує. Малюк - єдиний, хто має право називати її величність, як йому заманеться. Нині в тренді - Ган-Ган, в перекладі щось схоже на ласкаве скорочене - ба-ба.

Велика Британія, Канада, Нова Зеландія, Ямайка і ще 12 країн. Усе це володіння Єлизавети Другої! Жінка з залізним характером, символ британської імперії, і без перебільшення - один з символів 20-го століття. Вона пережила дві світові війни, за час її правління вигадали телебачення, людина злітала на Місяць, підкорила космос, був зведений і розпався Берлінський мур. Події й імена, які давно стали історією для більшості людей - для неї особисті спогади.

Королева Єлизавета ІІ:

- Для мене честь вітати усіх вас тут. І дякую, пане прем'єр-міністр Канади, що нагадали мені про мій вік.

Почуття гумору, міцний шлюб з чоловіком, з яким давно відсвяткували діамантове весілля, відсутність шкідливих звичок, а ще no alcohol, і no stress. Ось секрети довголіття й краси її величності.

Привітати з днем народження Єлизавету Другу сьогодні можуть усі бажаючі, спробуйте і ви! На офіційному сайті монаршої родини відкрита спеціальна опція. Скористалися нею й надіслали найщиріші побажання зі словами захоплення витримкою, витонченістю й незламністю видатної жінки і ми.

Ірина Борсук, кореспондентка:

- Тож ще раз, від імені програми Свідок, телеканалу НТН зичимо Єлизаветі Другій, Божою милістю Королеві Об'єднаного Короліства Великої Британії, Північної Ірландії і всіх її володінь, голові Співдружності й Захисниці Віри - міцного здоров'я і такого ж гучного, всесвітнього святкування вже 100-річного ювілею!