Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 квітня 2016, 02:04 Суспільство
Піратським підробкам оголошено війну
Піратським підробкам оголошено війну

В Україні оголосили полювання на інтелектуальних піратів. Адже 90% імпортних товарів - підробки. Виготовляють електроніку, одяг, взуття і навіть цигарки. Чи можливо зупинити ділків?
 
Вони такі собі модельєри та швачки. Приїхали з Китаю. Шиють куртки відомих брендів. Але підпільно. Де це - вгадати нескладно. Звичайно, в Одесі - найвідоміший в Україні центр з виготовлення та продажу підробних товарів. Саме тут іноземці збували свої неякісні вироби - недорого, тисяча гривень за штуку. Та бізнес прикрили - правоохоронці конфіскували увесь товар.

- На улице вы никогда не сможете купить оригинальную продукцию.

Олександр Пахаренко вилучав товари-підробки по всій Україні. Назбирав на цілу виставку. Її влаштували в Інституті інтелектуальної власності. Тут провели і наукову конференцію - вчили, як треба боротися з піратством. Здебільшого підробляють парфумерію, галантерею, іграшки, одяг та взуття. Споживачі клюють на низьку ціну.

Олександр Пахаренко, керівник Українського альянсу з боротьби з підробками:

- Все зависит от качества продукции. Бывает в 10 раз дешевле, бывает даже один к одному. Вот, например, часовая продукция может стоить в оригинале десятки тысяч долларов, а контрафакт может стоить до тысячи гривен.

Ольга Матвієнко - майбутній правознавець. Уважно слухає викладачів. А потім - витягає свого гаманця. Студентка не приховує - це підробка. Але якість її влаштовує. Втім, одяг та парфуми купує лише якісні.

Ольга Матвієнко, студентка:

- Иногда я могу позволить себе это купить. Но страюсь, когда это возможно - духи, которыми я буду брызгать на себя - это принципиально.

В інтернеті пірати - як риби у воді. І ніхто не знає, як з ними боротися. Крадуть все, що тільки можна - фільми, книги, пісні … Як перемогти порушення прав інтелектуальної власності? Цим питання задаються українські фахівці вже багато років. І на це держава витрачає сотні мільйонів гривень.

Олена Мініч, керівник департаменту Міністерства економічного розвитку та торгівлі України:

- Если на 10% уменьшается пиратство, то приблизительно на 1,5 рост ВВП ожидается. А поскольку у нас пираство составляет, если говорить о программном продукте - около 80%, то у нас есть очень большие перспективы.

Зміни вирішили розпочати з виховання молодих фахівців. Навчаються вони в Києві в Інституті інтелектуальної власності. Це поки єдиний ВИШ. Тут знають, як перемогати нечистих на руку бізнесменів.

Дмитро Андреєв, керівник Інституту інтелектуальної власності:

- Сфера авторського права - вона безпосередньо должна регулюватися гравцями цього ринку. Відповідно, вплив держави буде зменшено, і всі ми знаємо загальне правило - чим меньше регулювання державою, тим більше ефект.

Споживач - сам собі рятівник. Відрізнити підробку можна за якістю товару - на дотик та запах. Або ж за бірками: на них зазвичай не зазначена країна-виробник й багато граматичних помилок. А от правоохоронці довго не роздивляються - ось так розправляються з неякісним товаром. Завантажили і - у вогонь.