Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2016, 23:37 Суспільство
Сміття заполонило узбіччя столичних трас
Сміття заполонило узбіччя столичних трас

Сміттєва чума буквально поглинула Київщину! Величезні гори непотребу вбивають лісопаркові зони і загрожують життю людей! Та попри це - самі українці наполегливо продовжують смітити довкола себе! Чи можливо це зупинити і як?

Завалені сміттям узбіччя. Пластиковий посуд замість трави, пакети замість листя... Київщина захлинається в непотребі.

Саме такі головні під'їзди до столиці. Перший напрямок - Житомирська траса. Сюди ми приїхали із Владиславом. Його громадська організація бореться за чистоту в країні. Те, ще ми побачили - шокує.

- Таке я бачу вперше...

Кожний метр цього лісу біля траси всіяний сміттям. Владислав каже: винні в цьому дачники, відпочивальники та мешканці найближчих сіл. Пакети з відходами викидають просто серед дерев.

Владислав Шелоков, голова громадської організації:

- Ось траса беспосередньо на Київ, і от навіщо сміття везти додому, краще викласти непотріб тут!

Ми заходимо вглиб, і там картина ще гірша - серед сміття повно шприців.

- Мені здається, що тут скидають не те що системно, а не один рік!

Повзе непотріб і з Одеського напрямку. Це відео надіслав глядач Свідка. Українці, що прямують до столиці, викидають пакети просто з вікон своїх автомобілів.

- Да уж... Где живем, там и срем!

Не соромляться викидати не тільки побутове сміття, а й будівельне.

І ось третя зупинка нашої інспекції. Вона вражає не менше. Ті, хто їдуть з Чернігівського напрямку, так само не довозять сміття до звалищ або ж баків... Навіщо ж це робити, коли легше кинути до лісу? Комунальникам доводиться прибирати тут чи не щоденно, та сил іноді просто не вистачає.

- В любую погоду сотрудники выполняют свою работу, но, к сожалению, не справляются! В дождь, снег.

Та тут викидають навіть унітази, зламані кондиціонери й гіпсокартон.

- И бытову технику выбрасывают, и хлам с дач вывозят сюда. Вот видите, и слева, и справа в результате мусора часто случаются пожары.

Та побороти сміттєву чуму, що поступово, метр за метром пожирає лісові зони Київщини, можна - кажуть комунальники й активісти. Варто лише у проблемних зонах встановити камери відеонагляду. Фіксувати порушників та автомобілі, з яких й летять торби з непотребом. А потім штрафувати й соромити в соцмережах. 

- Штраф від 340 до 1360 гривень для фізичної особи, а для юридичної, це якщо фірма вивозить своє сміття й викидує, то до 3700 більший.

Окрім цього, від сміттєвого колапсу можуть врятувати й великі підземні контейнери для непотребу. Їх варто встановлювати на підїздах до Києва.

До того ж комунальники впевнені: змінити ситуацію можна, лише запам'ятавши та зрозумівши просте правило: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.