Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 квітня 2016, 23:43 Суспільство
Українець-мандрівник поїхав велосипедом до Туреччини садити жолуді запорізького дуба
Українець-мандрівник поїхав велосипедом до Туреччини садити жолуді запорізького дуба

З України до Туреччини на велосипеді. У захопливу подорож зібрався запорізький мандрівник Володимир Супруненко. Свій маршрут він назвав "турецьким перехрестям".

Володимир Супруненко останній раз перед стартом перевіряє велосипед - технічний стан і тиск у колесах. Задля цієї подорожі купив нову гуму.

- Не пожалел денег, усиленные покрышки…

Мандрівник прямує до Туреччини. Спочатку їде в Одесу, звідти поромом має перепливти до грузинського Батумі. Далі - Аджарія і перетин кордону з Туреччиною. Там чоловік хоче відвідати озеро Ван, по тому поїхати до іранського кордону, щоб подивитися на побут курдів. Остання точка маршруту - курортна Анталія. Загалом треба подолати понад три тисячі кілометрів. Володимир розповідає - до далеких подорожей готовий завжди. Тож якоїсь особливої підготовки не було. Лише склав короткий розмовник.

Володимир Супруненко, мандрівник:

- Первая фраза, которую я выучил: sıcak su (горячая вода). То есть просишь горячей воды, которую тебе наливают. Можешь заварить себе чай. Понятное дело, merhaba (здравствуйте), teşekkürler (спасибо).

На багажнику велосипеда великий дорожній рюкзак. У ньому лише найпотрібніше - кілька кілограмів круп та сало.

Володимир Супруненко, мандрівник:

- Сало - это традиционная, испытанная еда. Потом крупа. Была б крупица и водица - и можно что-нибудь приготовить. Казацкий кулеш - он и в Африке кулеш.

У далеку велоподорож разом з Володимиром їде приятель-кінорежисер Василь Носенко.

Василь Носенко, мандрівник:

- Мы на выставке познакомились с Володей. Почувствовали общность душ, интересов. И следующие поездки все, которые планировались, мы уже планировали на двоих. Я - как оператор и режиссер, берем с Вовой камеры, аппаратуру. Нас интересуют в первую очередь природа, этника, люди.

Відчайдухів проводжають козаки. Вони передають жолуді від 700-річного дуба. Щоб на турецькій землі з'явилися його "діти".

- Ми передаємо жолуді нашого запорізького дуба. Завдяки тобі, завдяки нашим друзям, вже у 22 країнах ростуть дітки нашого дуба. Я думаю, що в Турції будуть рости… Тим більше, що ми претендуємо, коли дуб вирасте отакий, то ми на два гектари землі претендуємо.

У свої 63 роки Володимир Супруненко об'їздив півсвіту. І завжди на велосипеді. Загальний кілометраж його вояжів ось-ось порівняється з довжиною земного екватора - сягне 40 тисяч кілометрів. З нинішньої поїздки мандрівники планують повернутися до Запоріжжя на початку липня.