Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2016, 00:46 Суспільство
Як захистити рибу від браконьєрів під час нересту
Як захистити рибу від браконьєрів під час нересту

Кілометри сіток і тонни незаконної риби! Браконьєри буквально спустошують українські річки та озера! Масштаби вилову - просто колосальні! Вони навіть не зважають на нерест. Це час, коли ловити рибу заборонено. І зупинити чорних рибалок - неможливо.

Браконьєри на українських річках - ворог номер один. Бо ж масштаби незаконного вилову риби - просто катастрофічні. Чи не щодня інспектори та рибалки натикаються на кілометрові браконьєрські сітки.

Антон Прокопенко, співробітник асоціації рибалок-промисловиків Київської області:

- Навіть двома великими сітками на нерестовищі браконьєр може одну-дві тони риби піймати. Якщо зараз нерестовий період в розпалі, і якщо це відбувається в нерестовий період, то мова може йти про тонни риби за одну ніч.

Рибалки кажуть - браконьєри не бояться покарання. Бо штрафи значно менші, ніж можливість заробити на незаконному вилові.

Олександр Чистяков, керівник асоціації рибалок України:

- Понимаете, они выжигают нашу рыбу как напалмом, они уничтожают. Нужно увеличивать штрафы до такой степени, что браконьер знал: взял в руки сеть - иди продавай хату, чтобы выплатить компенсацию.

Та всіх браконьєрів не спіймаєш. Тож потрібно хоча б не дати популяції риб вимерти. Тому щовесни рибалки допомагають рибі нереститися.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Це і є так зване гніздо для нересту риби. Його конструкця дуже проста: на металеве кільце з сіткою прикріплюють соснові гілки. Знизу - грузило, а зверху - пластикова пляшка, що буде за буя.

У період нересту риба дуже вразлива, і може вивести потомство лише в тихих місцях та в заростях.

Микола Шинкаренко, керівник асоціації рибалок-промисловиків Київської області:

- Вдоль бетонки тут немає нерестової бази, тут немає ні кущів, не водорослів, і для того ми устанавлюєм нерестилища, і були для цього сприятливі умови.

За кілька днів рибоохоронці планують розставити дві з половиною тисячі таких нерестилищ.