Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2016, 00:37 Суспільство
На горищі у Франції знайшли невідому картину Караваджо
На горищі у Франції знайшли невідому картину Караваджо

Невідомий Караваджо. На горищі сільського будинку у Франції знайшли картину, якої ще не бачив сучасний світ. Полотно пролежало там 400 років! І якби не протік дах, шедевр вартістю у понад 100 мільйонів євро і далі припадав би пилом!

Караваджо написав дві версії картини за мотивами старозавітного міфу про Юдіфь. Жіночка, як відомо, обезголовила ассірійського полководця Олоферна, щоб захистити своє обложене місто. Перша зберігається в римському Палаццо Барберіні. Про місцезнаходження другої версії картини, написаної, згідно з архівними даними, в Неаполі, не було нічого відомо з початку XVII століття. І ось сенсація. На околицях Тулузи у середньовічному будинку під шаром пилу виявили ще один шедевр Караваджо. Це - та сама друга картина про Юдіфь! Ім'я власників будинку, звісно, не розголошують.

Ерік Тюркен, мистецтвознавець:

- Власники цієї картини не знали про її існування. Вони не знали, що вона лежить в тій частині горища, куди ніхто ніколи не залазив. Знайти шедевр допомогла дірка в даху. Тож щоб дістатися туди, вони повинні були пройти через весь дах, зламати таємні двері, які вони ніколи не відкривали, в самому кінці горища. Це дійсно неймовірно.

Найголовніше, що горище в Тулузі виявився прекрасним сховищем, картина збереглася не гірше, ніж в музеї. 400 років ніяк не попсували полотно. Його лише почистили від пилу. Справжність картини підтверджують усі знані світові експерти-мистецтвознавці. Вартість шедевра - як мінімум 120 мільйонів євро. Несподіваним власникам картини суворо заборонили її продавати. Влада Франції оголосила другу Юдіфь національним здобутком країни. Франція хоче її викупити, але де взяти зі скарбниці зайвих 120 мільйонів? За два з половиною роки шедевр зможуть вивезти з Франції і продати з молотка. За законом. 

Стефан Пінта, мистецтвознавець:

- 20, 30, 50 років тому такі знахідки не були чимось надзвичайним на ринку мистецтв. Але зараз - це дійсно подія. Ми довго були в роздумах і ваганнях. Ця картина в нас вже два роки. Весь цей час ми її ретельно досліджували. Це повністю нова для нас для всіх робота Караваджо. 

З іншою картиною Караваджо - "Взяття Христа під варту, або поцілунок Іуди" - трапився цікавий інцидент в Україні. 2008 року її викрали з Одеського музею західного і східного мистецтва. Довгий час полотно вважалося авторським повторенням або ж взагалі оригіналом, з чим не погоджувався Дублінський музей, де існує копія твору. Тоді низка експертів оцінювала вартість картини на чорному ринку у 100 мільйонів доларів. Пять років тому її повернули в Україну.