Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 квітня 2016, 23:35 Суспільство
Школярка зі Львівщини з десяти років допомагає онкохворим дітям
Школярка зі Львівщини з десяти років допомагає онкохворим дітям

На Львівщині у місті Самборі кошти на лікування хворих діток збирає 14-річна дівчинка. Діана через соцмережі організовує збір грошей. А також влаштовує виставки та благодійні ярмарки. Юній рятівниці щодня приходять листи й повідомлення від матерів, які у відчаї. Діана не відмовляє нікому.

Скромна та життєрадісна Діана навчається у звичайній Стрийській школі у дев'ятому класі. Вона сидить за звичайною партою і, як усі, відповідає на уроках.

Насправді ж - це юна "добра фея". Ще донедавна ні вчителі, ні однокласники, і навіть батьки дівчинки не знали, що вона вже чотири роки допомагає хворим діткам. Діана збирає гроші на їхнє лікування.

Лідія Берник, класний керівник Діани:

- Вона чомусь дуже тримала це в секреті. Я не знаю, чи вона просто з хвилювання тримала це в секреті, чи вона просто що вона в нас дуже така скромна дівчинка.

Діана Татусько, школярка-волонтерка:

- Я не люблю розголошувати. Та я помагаю там, та я рятувала - не люблю. В мене залишається це таємницею. Але коли вже почали приїджажати журналісти, думаю, вже тримати куди.

Збору коштів для хворих малюків дівчинка присвячує увесь свій вільний час. Після уроків біжить додому. Там її чекають батьки і комп'ютер - головне знаряддя її праці. Діана відразу мчить до своєї кімнати, щоб переглянути повідомлення в телефоні. Вони приходять не лише з усієї України, але й з Росії та Казахстану.

- Просим помощи в распространении информации, пожалуйста, помогите. Дианочка, миленькая, благаем тебя о помощи для нашего малыша.

Дівчинка вперше перейнялася чужою бідою чотири роки тому. Їй самій тоді було лише 10!

Діана Татусько, школярка-волонтерка:

- Мій брат показав мені на комп'ютері дитину, Тому Диксан, в якої був рак нирок 4-ї стадії, і було 5 років. Мене не було ще тоді в контактах, я не знала, що робити.

Ось це і є Тома. Сьогодні вона весела і здорова. Її прооперували у Польщі за кошти, які зібрала для неї Діанка.

Тамара Диксан, врятована дівчинка:

- В перший день на перев'язочній, коли я тільки почула слово перев'язка, я кричала, що всі лікарі з цілого відділення збіглись. А може, й з цілої лікарні.

Ольга Диксан, мама Тамари:

- Наскільки я знаю, Діанка приклала дуже багато зусиль для порятунку нашої Томи, адже вона збирала кошти в своїй школі, власне, робили вони всякі різні заходи. Такі, як вистави, якісь ярмарки.

Діана врятувала життя щонайменше 30 діткам. Переважно із онкозахворюваннями. За 4 роки навколо юною волонтерки згуртувалося коло однодумців, які теж долучаються до збору коштів. Місія Діани та цих людей у тому, щоб якомога ширше розповсюдити інформацію про хвору дитину.

Діана Татусько, школярка-волонтерка:

- Я почала робити благодійні ярмарки, почала збирати кошти, от листівки роздавати там, ми пишемо всім, і відомим людям. Будь-яким людям, і вони долучаються до нашої благодійності.

Є ще один інструмент, який використовує Діана з однодумцями - це магія молитви. У соцмережі домовляються на певну годину і спільно моляться. В залежності від тяжкості стану дитинки, роблять це щодня чи щотижня.

Діана Татусько, школярка-волонтерка:

- Якось спільною молитвою, ми от думали, що не потрібно молитви, тільки гроші поможуть, а виявляється, що не тільки гроші помагають порятунку.

Дівчинка майже не гуляє з однолітками. Батьки вже просять, щоб пішла хоча б трохи розважилася. Діанка лише віджартовується.

- Бо вони - кавалєрка їм, а я нє. А я не хочу.

- Рано, Діана, рано.

- Вот іменно!

Ростислав та Галина Татусько, батьки Діани:

- Вона постійно сиділа в комп'ютері, і ми: Діана, ну та скільки, що ти там таке робиш? І пізніше вона нам розкрилася і почала розказувати, що вона допомагає дітям таким різним хворим, і ми пишаємося нею, що вона така молодчинка наша.

Діана ще не обрала для себе майбутньої професії. Каже, що навряд чи займатиметься волонтерством усе життя. Але обіцяє - завжди переказуватиме кошти хворим малюкам. Бо її девіз - Діти мають жити.