Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 квітня 2016, 21:24 Суспільство
Міжнародний марафонський забіг відбувся у Харкові
Міжнародний марафонський забіг відбувся у Харкові

У Харкові сьогодні бігали. В місті відбувся Третій міжнародний марафон. На старт вийшли десять тисяч бігунів із різних країн світу. Дистанцію кожен обирав сам, оцінюючи власні сили. Хтось зважився лише на 4 кілометри, а хтось зазіхнув на виснажливий забіг - у сорок два кілометри. Серед учасників були навіть немовлята.

Сьогодні зранку у Харкові бігли навіть ті, хто ніколи раніше цього не робили. Через захід проїзд центром міста закритий для будь-якого транспорту - тільки пішки.

Старт і фініш усіх дистанцій - на центральній площі. Першим рушає найкоротший забіг - чотири кілометри. Це ті, хто вирішили випробувати власні сили або ж біжать із друзями за компанію.

- Мы - мамы в декрете, нам для профилактики. Вообще нет. По городу только, по делам. Просто любители.

Одним із перших фінішує студент-третьокурсник Денис Нікулін. Хлопець зізнається: результатом незадоволений. Але - як професійний лижник - обіцяє помститися суперникам узимку.

Денис Нікулін, участник забігу:

- Довольны результатом?

- Нет. Просто я сам лыжный гонщик, у меня зимний вид спорта. Я приехал недавно со сборов, так что кроссовая подготовка еще не очень.

- Хотели быстрее?

- Хотел. И должен был быстрее. Но просто еще мало подготовки кросса.

Киянка Олена Безсудна готується до десятикілометрового забігу.

Олена Безсудна, учасниця забігу:

- Небольшая дистанция для женщины, которой буквально через месяц исполнился 50 лет. Прежде всего это - интерес попробовать вашу трассу.

Жінка додає - марафонський біг вимагає системної та тривалої підготовки. Півроку - і це мінімум!

Олена Безсудна, учасниця забігу:

- У меня маленькая дистанция. У меня эйфория начинается где-то примерно на 6-м километре. Когда организм входит в эту работу, когда уже ты, как машина заведенная, тебе только нужно молча бежать и получать наслаждение в общем-то.

Колоритна команда - американські футболісти, студенти Академії фізичної культури.

- Привет деканату! Я прогулял сессию!

Жартома кажуть, що дали суперникам фору, бо бігли в повній амунції.

Дмитро Тугай, учасник забігу:

- Можно лучше. Если без экипировки и бежать на время. А так мы просто пробежались.

- А сколько весит?

- Сколько весит? Килограмма 4-5. Вместо со шлемом.

Професійні бігуни застерігають: не варто переоцінювати власні сили. Марафонський забіг - це випробування на витривалість.

Віктор Соловйов, учасник забігу:

- Бегаю примерно 5-6 раз в неделю. Полностью спортивная структура тренировок. Три дня - день отдыха. Два дня - день отдыха. В неделю получается 60-70 км.

А це - команда "два з половиною спортсмени". Подружжя бігтиме дистанцію з 5-місячним немовлям у візочку. Батьки навіть крихітку назвали Фіддіпідом - на честь давньогрецького бігуна, першого в історії марафонця.

- Да, мы с мужем бегаем. Ну, и малыш, собственно, тоже бегает с нами. Обычно спит. Но, наверное, сегодня вряд ли будет спать. Слишком много впечатлений. 

Харківський марафон організований за всіма правилами цього виду спорту. Медична допомога, протягом усього маршруту - волонтери з водою та їжею, раптом комусь треба відновити сили. А от на фініші - медалі!

- Это участникам, которые на 42 км, на 10 км и на эстафету.

- Это тем, кто покажет лучший результат? Или тем, кто дойдет до финиша?

- Кто дойдет до финиша. Это уже подвиг - дойти до финиша. Тем более, 42 километра. Это очень тяжело.

Сорок два кілометри сто дев'яносто п'ять метрів - класична довжина марафонського забігу. Хто здолає дистанцію швидше, ніж на 2 години 18 хвилин - автоматично отримає право на участь в чемпіонаті світу. Але більшість сьогоднішніх учасників спортивних амбіцій не мають. Кажуть: марафон - це не спорт, а філософія життя.