Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2016, 01:43 Суспільство
Незаконне будівництво в середмісті столиці
Незаконне будівництво в середмісті столиці

Замість реконструкції - зведення хмарочосу в центрі столиці. В Печерському районі будівельний скандал: компанія-забудовник, яка не має дозволів на будівництво, знесла гуртожиток і почала зводити 27-поверховий будинок. Боротись із незаконним будівництвом вийшли кілька десятків небайдужих киян.

Київ. Печерський район. Тут виростають будинки, немов гриби після дощу. Старі будівлі зносять, а нові швидко зводять. Саме новобудова на вулиці Патриса Лумумби в місцевих мешканців викликала обурення. Замість старого гуртожитку почали споруджувати 27-поверхівку.

Олена Казаринова, киянка:

- Тут должна была территория обследована по поводу - можно ли здесь строить такую многоэтажку. Потому что очень сложние грунты, местные жители помнят, что здесь было озеро вместо этого дома. А этого по факту всего не было, просто приехали, снесли дом и начали строить.
 
В офіційній документації, яку отримали журналісти Свідка, архітектурна інспекція Києва дозволила стару будівлю гуртожитку... увага - реконструювати!

- Реконструкція гуртожитку під житловий будинок із надбудовою за адресою: м.Київ, Печерський р-н.

Утім, компанія-забудовник на документи уваги не звертала. У квартирах місцевих жителів від нового будівництва почали тріщати стіни.  

Валентина, киянка:

- Мы живем ниже, дом номер 7 по Патриса, пошли трещины на доме, дорогу разрушили, начались наклоны, у нас во дворе свод такой, никакой реакции городской администрации просто нет, сколько пишем, это все просто - на людей плюют.

Аби перевірити документацію та поспілкуватися з генпідрядником, місцеві мешканці викликали і чиновників, і полісменів.

- Мені відповіли, що декларація на це будівництво скасована ще в травні минулого року, але будівництво відбувається шаленими темпами, і мешканці навколишніх будинків схвильовані, що тут виросте черговий монстр, якого потім не можна буде зруйнувати, хоча це незаконне будівництво.

Утім, навіть після приїзду правоохронців поспілкуватися з обуреними киянами представник забудовника не захотів. А майстри просто повтікали з будмайданчика.

- Закрий двері і йди сюди, нащо він нас буде фотографірувати.  

У департаменті містобудування Києва переконують - вони вперше чують про це скандальне будівництво. Адже жодних дозволів на зведення багатоповерхівки не надавали.

- Проектна документація на будівництво об'єкту на розгляд не надавалась, у Службі містобудівного кадастру не зареєстрована.

Але скласти акт про порушення вони не можуть. Немає представника будівництва - немає порушення.

Михайло Радченко, інспектор Департаменту містобудування та архітектури Києва:

- Я можу скласти тільки акт перевірки, який можу лише зробити у присутності посадової особи суб'єкта містобудування.

- Тобто, якщо він не прийде, перевірки не може бути?

- Так,так, не може.

Натомість місцевим мешканцям призупинити спорудження вдалося навіть без присутності забудовника. Кияни написали заяву до поліції, а благоустрій Печерського району ухвалив рішення про тимчасове припинення зведення хмарочосу.

Валерій Кучерявий, керівник відділу благоустрою Печерського району Києва:

- На даний момент стройка зупинена, ми з вами тут були три години, зараз будемо шукати представників стройки, аби виявити, на якій основі ведеться стройка.  

Але як можна непомітно для чиновників звести дев'ять поверхів? Тож місцеві мешканці надіються лише на одне - можливо, зупинять будівництво після відкриття кримінальної справи.