Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 квітня 2016, 01:27 Суспільство
Надсучасна столична зупинка не витримала тест-драйв мера
Надсучасна столична зупинка не витримала тест-драйв мера

У Києві з'явилася перша "розумна зупинка". Мобільна, обладнана пристроєм для підзарядки ґаджетів, а ще - з безкоштовним Вай-Фаєм. Здавалося - просто казка, а не зупинка! Та чи працює диво-платформа?

Єгор Бабак, кореспондент:

- В самому центрі Києва встановили таку "розумну зупинку". Вона мобільна, адже монтується за кілька годин. А також оснащена електронними пристроями.

Тут кілька інформаційних табло з розкладом руху транспорту. Також пристрій для підзарядки мобільних телефонів і планшетів. Все це працює автономно. Живиться така зупинка енергією сонця.

Олег Саганов, розробник зупинки:

- Это комплекс солнечных батарей, автоматики и аккумуляторные емкости. По свету, например - выключать освещение днем - ночью.

Через просту конструкцію таку зупинку можна легко встановити в будь-якому місці.

Віктор Лосенко, конструктор зупинки:

- Здесь готовиться в цеху плита, она выдерживает - танком по ней можно ездить. Она 120 мм. То есть это пришли, выбрали площадочку, убрали фен и аккуратно окунули. Это буквально полчаса времени.

Аби пристрої на зупинці не поцупили, їх закрили металом.

Олег Саганов, розробник зупинки:

- Дополнительно она обеспечивается максимальной вандалозащищенностью, если совсем уже плохо с такими вещами, как полочка для зарядки, то это, наверное, самое дешевое, что есть в этой остановке. И оно очень оперативно меняется.

Дочекатися транспорту тут вирішив і мер столиці. Та за збігом обставин саме в цей час зупинка вартістю майже 100 тисяч гривень була знеструмлена.

Віталій Кличко, голова київської міської державної адміністрації:

- Може, просто батареї не встигли накопичити. Все це працює.

Її пообіцяли полагодити за кілька годин. А поки комунальники демонструють нову систему сплати проїзду у тролейбусі. Утім, вона поки в тестовому режимі.

Дмитро Шевченко, керівник служби автоматизації та зв'язку Київпастрансу:

- Установлены электронные универсальные валидаторы, которые принимают любые электронные средства платежа. В данном случае я демонстрирую электронный проездной, когда я его прикладываю, вы слышите по звуку - он сработал. На экране видно валидацию. И информация о валидации поступает сейчас на сервер.

Таку систему планували запровадити ще торік, але новація так і не запрацювала. Тож коли пасажири зможуть по-новому платити за проїзд, невідомо. А ми повертаємося до цієї супер-зупинки за 5 годин, аби перевірити, чи запрацювала вона. Втім, ремонтники все ще шукали причину несправності. Тим часом столичні чиновники гучно заявили - це лише початок!

Єгор Бабак, кореспондент:

- До кінця року обіцяють встановити 50 подібних зупинок. Однак за інформацією Київпастрансу, оновлення потребують майже 2,5 тисячі.