Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 квітня 2016, 00:21 Суспільство
Блокбастер тижня - справа судді Бурана
Блокбастер тижня - справа судді Бурана

Суддівський бойовик з елементами фантастики. Стріляниною, зникненням і раптовою появою! Цього тижня справжнє шоу влаштував одеський суддя Олексій Буран, якого звинувачують у півмільйонному хабарі. Коли в його розкішний маєток прийшли детективи з обшуком - Буран відкрив вогонь і втік. Та зрештою знайшовся - у парламенті. Де його й заарештували.

Нещодавно він вершив долі ім'ям України. Тепер Україна творить його долю. Суддя Олексій Буран стоїть перед Фемідою. Йому загрожує до 15 років в'язниці за отримання хабара в півмільйона гривень і напад на правоохоронців. Але поки Буран проведе два місяці в Лук'янівському СІЗО, а не в своєму розкішному маєтку в елітному районі Одеси. 

Олексій Буран, підозрюваний, суддя Малиновського райсуду Одеси:

- Мы же не картошку перебираем, а судьбы. У меня, наверное, сдали нервы в необходимый момент, а вообще-то судьи очень не защищены.

Тут, на лаві підсудних, Буран на диво спокійний. Не те що у вівторок, коли до нього в гості навідалися антикорупціонери.

- Мы из Национального антикоррупционного бюро Украины.

Детективи НАБУ прийшли до Бурана з обшуком.

- Я находился в подвале дома. В это время я услышал крик детей, разбитое стекло, и сосед звонит и говорит, что на меня идет вооруженное нападение. Когда я поднялся наверх, я увидел бегающих людей по забору, в масках. Я не мог определить, что это за люди.

Спроба затримати суддю перетворилася на справжнісінький бойовик. Навіть із елементами фантастики. Буран дістав пістолет і відкрив вогонь! 

- Папа, не надо, пожалуйста. 

Він немов озвірілий. Забарикадувався в будинку, і навіть нібито різав собі вени. А потім - утік через вікно. Й опинився в лікарні. Казали - був там під охороною. А потім - класика жанру: в лікарні сліди Бурана загубилися.

Ганна Дуданова, заступник головного лікаря Одеської міської лікарні №11:

- Находился у нас со вчерашнего вечера до утра. Утром переведен в другое лечебное учреждение.

Ось те, за чим прийшли детективи до дому судді. Шукали півмільйона, а знайшли лише 120 тисяч. А самого недоторканного Бурана - упустили. Та він швидко знайшовся. В четвер сам прийшов у парламент. У білій сорочці, із забинтованою лівою рукою. Сів у гостьовій ложі та почав каятися перед депутатами. Говорив плутано. Хвилювався.

- Для чего это все делается - чтобы подавить мою волю. Для того, чтобы я мог обстоятельно все рассказывать...
 
Він казав, що в його пістолеті не було куль. І вени собі не різав, а поранився об скло. Депутати вислухали, посварили. А потім - зняли недоторканність з недоторканного. Й прямо з парламентської зали правоохоронці вивели його попід руки та заарештували.

Як і чому Буран опинився в Києві, та ще й у парламенті - ніхто так і не пояснює. Колеги Бурана обережні в коментарях: не виправдовують і не захищають.

Віталій Гранін, заступник керівника Малиновського райсуду міста Одеси:

- Я не в курсе! И дело какое - я даже понятия не имею, мне даже вам сказать... Уголовное производсво по факту получения судьей Бураном, я не помню точно, что там было.

А вже у п'ятницю був суд над суддею.

Олег Глазов, адвокат:

- Эти деньги никаким образом не свидетельствуют, что это предмет взятки. Почему? На них нет следов от краски, нет отпечатков пальцев Бурана. Все эти купюры в протоколе не указаны, а только на видео. И такое поверхностное видео - вот здесь много денег. 

Та як би адвокат не намагався захистити Бурана - два місяці йому таки доведеться провести в СІЗО. Без можливості застави. А далі доля судді може скластися за відомим сценарієм. Його можуть випустити під домашній арешт. А потім довго-довго розглядатимуть справу в суді. Адже таких прикладів останнім часом у країні - чимало.