Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 березня 2016, 01:16 Суспільство
На Вінниччині селяни вимушені власноруч будувати дорогу
На Вінниччині селяни вимушені власноруч будувати дорогу

Свою власну дорогу будують селяни на Вінниччині! Їм набридло добиратися до основної траси в об'їзд і долати щодня 40 кілометрів. Люди 10 років марно чекали, що на їхню проблему звернуть увагу чиновники. І тепер самотужки усією громадою прокладають свій шлях. Про будівництво сторіччя в одному окремо взятому селі.

Зо два десятки чоловіків і жодної важкої техніки. Лише граблі, лопати, тачанки та сильні руки. Спочатку шматки цегли висипають уздовж лісосмуги. Далі - розбивають і рівняють. Робота кипить уже другий тиждень.

Юлія Корчевська, кореспондентка:

- Ось цією польовою дорогою мешканці Лісової Лисіївки щодня долають близько п'яти кілометрів до сусіднього села Сосонка. Бо звідти дістатися обласного центру можна втричі швидше, аніж в об'їзд.

Щоправда, така розкіш селянам доступна лише в суху погоду, скаржиться Юнес. 

Юнес, мешканець с. Лісова Лисіївка:

- Тільки дощ пішов - і зразу болото. Погано їхати.

Саме тому люди й вирішили зміцнити шлях навпростець цеглою.

Іван Пилявець, мешканець с. Лісова Лисіївка:

- Шо їхати звідси 19 кілометрів, а шо їхати 36!

Василь Бертман, мешканець с. Лісова Лисіївка:

- І ми вирішили. Пальне ж економиться до Вінниці на машинах. І діти тут живуть, мами живуть, це частіше будуть їздити до своїх родичів.

10 років люди чекали, що їм побудують коротшу дорогу. Та марно. Тож взялися до справи самі.

Іван Пилявець, мешканець с. Лісова Лисіївка:

- Своїми силами маєм зробити цю дорогу, бо підтримки від держави ніякої немає.

Ініціативних мешканців підтримали й у сільській раді, й місцеві фермери. Кількома вантажівками привезли з Вінниці будматеріали.

Ігор Соць, селищний голова с. Лісова Лисіївка:

- У людей виникла така ініціатива, щоб зробити дорогу навпрошки, а у нас підвернувся такий шанс - у Вінниці розбирали завод, і звідти можна було взяти цей битий кірпіч.
Якщо не ми, то хто її може зробити? Бігати по кабінетам, обивати пороги чиновникам - ми можем від цього нічого не дочекатися.

Голова районної ради про дорожню проблему знає. Та каже: вирішити її офіційними шляхами - не в змозі.

Василь Поліщук, керівник Калинівської районної ради:

- Треба, щоб була ця дорога була узаконена. Треба платити кошти для того, щоб зробити проект цієї дороги, і готувати відповідну документацію. Ми могли б тоді і з районного бюджету виділяти кошти, і селищна рада могла б кошти виділити для цього.

Проте  кореспондентам Свідка дає обіцянку - людям допоможуть із матеріалами. А згодом їхню дорогу визнають офіційно. Тим часом селяни самотужки проклали вже три кілометри шляху. Залишилася ще половина. Здолати планують до літа. І сподіваються, що тоді новою дорогою їздитиме маршрутка. А їхнє село знову оживе.