Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2016, 21:09 Суспільство
Брюссельські теракти - причини, хронологія, наслідки
Брюссельські теракти - причини, хронологія, наслідки

Кривавий потрійний теракт у самісінькому центрі Євросоюзу. Більше тридцяти жервт. Три сотні поранених. Цей вівторок став чорним для Бельгії та усього світу. Від рук смертників в аеропорту й метро Брюсселя постраждали громадяни сорока країн! Чому терористи обрали саме Брюссель? І чи є шанс зупинити кривавих варварів ІДІЛ?

Теракт у бельгійській столиці розбив мир у Європі, немов скло. Вівторок. Ранковий час пік. У аеропорту Завентем між чергами туристів до стійок реєстрації лунає гучний вибух.

На слід смертників вивів таксист. Їх було троє - один із братів Бакрауї, Наджим Лахрауї та їхній спільник, якому вдалося втекти - безперешкодно заходять до терміналу, губляться в натовпі й здійснюють свій план.

Себастьян Беллін, свідок вибухів в аеропорту:

- Я лежав на підлозі закривавлений і мріяв, заспокоював себе, що це не кінець, що я ще побачу родину, донечок! Все було закривавлене, з ноги стирчали розтрощені кістки. Тоді пролунав другий вибух.

Баскетболіст Себастьян Беллін - один з тих, хто вижив у пеклі. Він не встає з ліжка й не може стримати сліз, коли згадує ранок вівторка.

Себастьян Беллін, свідок вибухів в аеропорту:

- Я бурмотів про себе: я виберуся звідси, все буде гаразд, лікарі швидкої теж повторювали це. Відтепер я щоранку дякую Богові, що живий!

У лікарнях після потрійних терактів - понад 300 людей.

Фенні Клейн, свідок:

- Хтось сказав мені, що одяг палає. Я не повірила. Глянула в дзеркало й вжахнулася!

Люди, які були там, пам'ятають лише крики, розпач і дим.

Кетеван Карвада, фотограф:

- Я є на знимках із камери спостерження - ось тут, поруч зі стійкою реєстрації. А за якихось кілька метрів, ось де пролунав перший вибух. Здавалося, це фільм жахів наяву - калюжі крові, люди без ніг. Я машинально почала обмацувати себе, не вірила, що ціла.

Журналістка Кетеван Кервада інстинктивно фотографувала все, що бачила, й допомагала пораненим.

Все коїться в міжнародному аерорту - неподалік від європейського кварталу Брюсселя й будівлі Єврокомісії, офісів НАТО і ЄС.

Минає 79 хвилин, і ще один терорист висаджує себе в повітря у вагоні метро - на станції Мальбек.  

У Брюсселі зупиняють увесь громадських транспорт, зачиняють школи, забороняють людям виходити на вулиці. До лікарень звозять поранених і просять городян здавати кров.

Шарль Мішель, Прем'єр-міністр Бельгії:

- Ми змушені підняти рівень загрози до максимального четвертого, взяли під контроль кордони, частково їх перекрили, вивели на вулиці армію й силовиків.

Бельгії співчуває весь світ. Навіть єврочиновники не можуть стримати сліз.

З міркувань безпеки в Бельгії евакуювали навіть королівську родину, а ще - персонал атомних електростанцій. Як стало відомо поліції, саме на АЕС Тіанж брати Бакрауї планували теракти.

17 березня поліція схопила ватажка батакланських і спільника брюссельських терористів - Салаха Абдеслама. Це порушило плани бойовиків, і замість АЕС вони влаштували атаки в аеропорту й метро. Про можливість такого сценарію Бельгію попереджала Туреччина. 

Раджеп Таїп Ердоган, Президент Туреччини:

- Одного зі смертників, який підірвав себе в Брюсселі, заарештували в Газіантепі в червні 2015-го і депортували. Бельгійська влада знала, що він потенційний терорист, але знехтувала попередженнями.

Брати Халід і Брахім Бакрауї були в списках терористів США, їх розшукував Інтерпол. То чому ж спецслужби не запобігли терактам? Скільки всього бойовиків планували атаки в Брюсселі - точно не знає ніхто. Втім, уже майже не залишилося сумнівів - усі вони нерозривно пов'язані з паризькими терактами й Салахом Абдесламом. Вибухівку, пояси шахідів робила одна й та сама людина, а засідками терористів керував Абдельхамід Абауд. Слід усієї банди веде до Бельгії, передмістя Брюсселя - Моленбека. Усі ці потенційні терористи зросли там. Всі вони - асимільовані європейці, які, одного разу з'їздивши до Сирії, заразилися ідеологією ІДІЛ.

- Звичайний хлопець, однокласник моїх дітей. Вони переїхали з Марокко років 10 тому.

Сусіди так само, як і родичі цих бойовиків, не можуть пояснити, хто і як перетворює їх на кривавих варварів. Комуна Моленбек, яку зараз наризвають розплідником радикального ісламу в Європі, розташована за якихось 500 метрів від центра Брюсселя. Це маленький Манчестер бельгійської столиці.

Музей Бардо в Тунісі, теракти в редакції Шарлі Ебдо, Париж 13-го листопада, чорний вівторок  Брюсселя. Кров європейців пролили теж європейці - які виросли в Старому світі. Мусульманські общини - їх у мультикульурних Бельгії, Франції, Німеччині безліч - цураються такої молоді й запевняють: їхні злочини не мають нічого спільного з ісламом.

- Ці юнаки відрікаються від сім'ї, рідні стають для них ворогами.

Брати Куаші виросли у Франції в родині емігрантів з Алжиру, брати Акша - мадридські терористи - родом з Марокко, але теж переїхали в Європу, Брахім і Салах Абдеслам. Хто наступний у страшному списку братів ІДІЛ?
 
- Навіть похорону не було. Вони стають смертниками!

Квентіну Рою було 23. Він зник, а згодом батьки отримали листа з Сирії. Більше - жодних звісток. Мати досі не знає, як її дитині, доречі, не мусульманину - змогли запудрити мізки й змусити піти на неминучу смерть і вбивати людей. 

- Треба інформувати дітей у школах, щоб вберегти їх!

Напередодні в Сирії знищили міністра фінансів ІДІЛ - Хаджі Імана. За його голову давали 7 мільйонів доларів винагороди!

Ештон Картер, Міністр оборони США:

- Усунувши його, ми значно підрізали крила ІДІЛ - і в Іраку й Сирії, і за межами цих країн.

І, мабуть, це справді вдається. ІДІЛ цього тижня вигнали з Пальміри й ось-ось звільнять від окупації стратегічний Мосул у Іраку. Ісламська держава взяла на себе відповідальність за Брюссель і спочатку тріумфувала. Нині - пропонує Заходу мирову у відповідь на припинення обстрілів.