Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 березня 2016, 01:15 Суспільство
Європа готується до Великодня та нових терактів
Європа готується до Великодня та нових терактів

У Парижі запобігли новому теракту - знайшли вибухівку й цілий арсенал зброї. А у Бельгії та Німеччині схопили ще 10 підозрюваних спільників ІДІЛ. Водночас Європа у всеозброєнні готується до Великодня. Бо католики святкують Христове Воскресіння вже цієї неділі. І очікують нових нападів.

Уночі мешканці передмістя Парижа - Аржантой - прокинулися від пострілів, вибухів і тривожних сирен. Поліція знайшла засідку терористів, взяла помешкання штурмом і заарештувала ватажка банди.

Бернар Казнев, Міністр внутрішніх справ Франції:

- Ми запобігли новому теракту в столиці Франції! Розвідка дізналася, що в бойовиків майже все було готово. Підозрюваного допитують, щоб з'ясувати, чи пов'язаний він з брюссельськими й батакланськими терористами.

34-річний підозрюваний - Реда Крике - француз. Він ховав удома кілька автоматів Калашникова, фіктивні документи та вибухівку. А ще - триацетотрипероксид. Речовину, яка була в бомбах під час паризьких терактів.   

Абдул Гудоссі, мешканець комуни Скарбек:

- Я повертався зі школи, та додому зайти не зміг. Кругом поліція, територія оточена. Я з 14-ї, а зовсім поруч - у 20-й - ховалися терористи.

Ще вісьмох екстремістів, яких теж зафіксували камери аеропорту, схопили під час нічних рейдів у Бельгії. В передмісті Брюсселя - комуні Скарбек - силовики працюють цілодобово. Організатори чорного вівторка досі на волі.

- Ми не знайомі з усіма сусідами.

Скільки всього терористів планували напади в Брюсселі - поки невідомо. Двох підозрюваних, один із яких був разом із Брахімом Бакрауї, депортований із Туреччини, інший - за три хвилини до вибуху в аеропорту отримав смс на телефон із іменем смертника й словом "кінець" - заарештували в Німеччині. Як стало відомо, брати Халід і Брахім Бакрауї були в списках терористів США, їх розшукував Інтерпол. А отже найперше питання - чому спецслужби не запобігли терактам? 

П'єр, мешканець Брюсселя:

- Як можна простежити за усіма людьми, які, приміром, приїздять до Бельгії? Як на мене - це нереально!

Марсель, мешканець Брюсселя:

- Дуже страшно, адже це може повторитися. Терористи залякують нас, і як вберегтися?

Європа до зубів озброєна й напоготові. Розвідка застерігає - на Великдень, а його католики святкують уже цієї неділі, можливі нові теракти.

Джудіт Фехе, туристка з Угорщини:

- Я довго вирішувала, чи скасовувати відпустку. Мій брат і знайомі були в Брюсселі у вівторок. На щастя - живі. Зараз ми тут, усе нібито спокійно, але боїмося скупчення людей, натовпів. Не знаєш, хто може бути поруч з тобою.

Аеропорти, вокзали, торговельні центри, залізниця та метро. Там перевіряють усіх підозрілих осіб, нишпорять у речах і документах. На кожному кроці - в кожній із європейських столиць - безліч поліції й силовиків.

Амбрін Хаїм, туристка з Пакистану:

- Я дуже стурбована. Сподіваюся, в ЄС і скрізь у світі літати знову стане безпечно!

Джеймс Мур, британець:

- ІДІЛ - на жаль, це частина нашого сьогодення! Безглуздо вдавати, що загрози не існує! Ми повинні жити, як звикли, але пам'ятати й бути напоготові.

Бельгія - після чорного вівторка - долучається до сил міжнародної коаліції й відряджає до Сирії та Іраку винищувачі. Напередодні Великодня католики в усьому світі сподіваються таки воскресити мир.