Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2016, 22:52 Суспільство
Небезпечні професії - каскадери
Небезпечні професії - каскадери

Їх щодня бачать на екранах телевізорів, але ніхто не знає в обличчя. Їхня професія захоплива, але смертельно небезпечна. Виконавці надскладних трюків - каскадери - сьогодні герої циклу Свідка "Небезпечні професії". Чому вони йдуть на ризик? Та чи може людина без підготовки виконати супер-трюк?

Вони з легкістю долають вогонь і воду. Спритні та неймовірно живучі. Сміливці й романтики - каскадери.

Андрій - один із найвідоміших українських каскадерів. У кіно потрапив на початку двотисячних. Нині в його досьє - 40 фільмів і кліпів. Бійки, пожежі, падіння з висоти, вибухи, трюки з конями - це лише частина Андрійових умінь.

Андрій Маслов-Лисичкін, каскадер:

- Каждый раз новое место, новые люди, новые актеры, новый стиль, новые требования режиссера. Постоянно ломаем голову, как это сделать.

У фільмах складні сцени і трюки майже завжди виконують каскадери. Аби глядач не помітив, що замість відомого актора у кадрі дублер, його гримують і знімають збоку чи зі спини.

Перед кожною сценою - серйозна підготовка. Навіть коли кожен рух відпрацював десятки разів - виконувати його все одно страшно.

Андрій Маслов-Лисичкін, каскадер:

- Страх должен быть. Если человек приходит на площадку и говорит, что ничего не боится и сделает трюк - мы говорим: До свидания! Это уже самоубийца, человек, который ищет себе, куда голову засунуть, и чтобы оторвало.

Каскадер має тверезо оцінювати свої можливості - і діяти за чітким планом. Будь-яка самодіяльність може закінчитися фатально. У найліпшому разі людина травмується.

Андрій Маслов-Лисичкін, каскадер:

- Сбивание машины. Я хотел его сделать на 30 километрах в час. А он делается максимум на 20-25-ти. Два перелома. Ключица, нога. Если человек поломается, то он выходит из строя. И это в районе полугода.

Аби його помилок не повторювали інші, Андрій відкрив власну школу каскадерів. Сергій - уже випусник. Раніше хлопець займався паркуром, але йому бракувало техніки. Це й привело його на курси. Приміром, цей відомий фінт називається "кіп ап".

Cергій Харченко, випускник школи каскадерів:

- Я пришел сюда, и оказалось, что неправильно выгибал спину, приходил на носочки, а это очень большая ошибка. Если прийдешь на носочек где-то на улице, а там камушек или шишка будет - ты споткнешься, упадешь, сломаешь себе голову.

Навчання у школі тривало півтора року. Тепер Сергій володіє каскадерским мінімумом. Хлопця уже запрошують у кіно на епізодичні ролі.

Cергій Харченко, випускник школи каскадерів:

- Немножко обидно, что ему дают Оскар, еще что-то, а мы сзади, никто нас не знает.

Американські каскадери налаштовані рішучіше. Звинувачують кінопремію "Оскар" у дискримінації. І вимагають, щоб для них створили окрему номінацію. Доречі, найвідоміший актор, який самостійно виконував майже всі свої трюки - Джекі Чан.

Тим часом наші герої вирішили зробити Джекі Чана і з мене.  

- Начинаю движение. Сейчас я соображу. А, вот так! Оооо... Красиво!

- И... раз.

- Для человека, который вообще не занимался никогда этим делом, то в принципе довольно неплохо для начала.

Рятувати світ мені ще зарано. Але під час короткого заняття я встиг виконати дитячу мрію і відчув себе суперменом.