Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2016, 21:21 Суспільство
Бельгія плаче за загиблими
Бельгія плаче за загиблими

Через підозрілий пакунок в одному з терміналів вранці евакуювали аеропорт Тулузи. В Лондоні повідомили про замінування станції метро Кінг-Кросс. Та в обох випадках - вибухівки не знайшли. У Бельгії триває спецоперація. Вийти на слід бойовиків допоміг таксист, який підвозив камікадзе в аеропорт. Але головний підозрюваний у вибухах - досі на волі! Його розшукує Інтерпол. Тим часом, про американця Мейсона Вейла говорить весь світ. Це хлопець, який постраждав в Брюссельському аеропорту. І вижив. А до того він вижив ще в двох терактах - у Бостоні та Парижі.

Усміхнена Адельма Тапія Руїз востаннє тримає на руках своїх донечок. Це фото датоване минулим вівторком. Учора вранці жінка разом з чоловіком і дітьми мала вилітати з Брюсселя до Нью- Йорка. Її однією з перших ідентифікували слідчі. Чоловік Кристофер і трирічні двійнята - Маурін і Алондра - в лікарні.

Осиротіли і діти цієї заплаканої жінки. Вона міцно обіймає сина й доньку, й ридає за чоловіком. Він теж був в аеропорту. Бельгія плаче за загиблими. Майже 40 людей з 40-ка країн світу загинули страшною смертю - від рук терористів - у самісінькому центрі Європи. 

Альфонсо Юла, працівник аеропорту:

- Вони відкрили вогонь, потім гучний нищівний вибух. Я зустрів двох пенсіонерів, нажаханих. Заштовхнув їх у ліфт, а сам не сів туди. Місця для всіх не вистачило б.

Альфонсо Юла - працівник багажного відділу. Нині він герой, бо, ризикуючи життям, врятував людей і сам вижив у пеклі терміналу. 

Щонайменше 230 травмованих і тяжко поранених залишаються в лікарнях Брюсселя. Європа завмирає на хвилину мовчання за кожним з них і оплесками крізь сльози підтримує родини жертв і постраждалих. 

- З очима все гаразд?
- Так, поранена й обпечена лише права рука.
- Скільки доведеться бути в лікарні?
- Кілька тижнів.

Це сенсаційна розмова одного з вцілілих під час терактів в аеропорту Завентем. 19-річний американець Мейсон Вейл - зірка випусків усіх світових новин! Він вижив аж у трьох терактах - в Бельгії вчора, в Бостоні - під час марафону 2013-го, ще у Франції - торік. Хлопець народився в сорочці! Нині відбувся лише подряпинами.

- Неймовірно, він тричі зазирав в очі смерті. Це просто диво!

Бельгійська поліція упіймала організатора вчорашніх терактів і назвала імена усіх підозрюваних. Вранці таке повідомлення облетіло ЗМІ, втім, надвечір інформацію спростовують.

Фредерік ван Леув, прокурор:

- На оприлюдненому фото - смертники, брати Брахім та Халід аль Бакрауї 1989-го та 1986-го року народження. Обидва - бельгійці. Ми ідентифікувалиїх за відбитками пальців. На жаль, третій підозрюваний поруч з ними - зміг утекти.

Наджим Лахрауї виготовляв вибухівку й пояси шахіда і для Брюселя, і в Парижі. Довго користувався фальшивими документами на ім'я Суф'яла Каяла. Він - товариш Салаха Абдеслама, торік у вересні разом із ним планував теракти в Батаклані. Нині, певно, мстився за арешт спільника. У квартирі підозрюваних знайшли хімічну зброю, автомати Калашникова й прапори ІДІЛ. А ще додає сенсації подробиця біографії бойовика. Рідний старший брат Наджима Лахрауї - Мурад - чемпіон Бельгії з тейквондо. Сім'я родом з Марокко, давно мешкає в Брюсселі. Пояснити, як їхній син і брат перетворився на релігійного фанатика і пішов вбивати невинних людей, не може ніхто.  

Поки в Брюсселі й околицях прочісують кожен метр у пошуках терориста номер один - весь світ молиться за мир в Європі.

Папа Римський Франциск:

- Добро мусить здолати зло. Я звертаюся до кожного з вас: єднайтеся вірою проти звірства й терору, якими залякують нас.

Про це ж напередодні благали тисячі людей і співала британська співачка Адель.