Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 березня 2016, 00:25 Суспільство
На Житомирщині екологічна катастрофа через видобуток бурштину
На Житомирщині екологічна катастрофа через видобуток бурштину

Двісті гектарів мальовничої природи просто по-варварському знищили шукачі бурштину на Житомирщині. Екологічна катастрофа вандалів не спиняє. Не зважають вони і на рейди правоохоронців. Чи можливо спинити зловмисників?

Майже 200 гектарів мальовничої природи - наче після бомбування. Глибокі ями й викорчувані дерева. Тут наче нежива планета.

Володимир Шевчук, директор Білокоровецького лісгоспу:

- 185 гектарів втрачено, з них, канєшно, болота були 90 гектарів, але тоже, знаєте, початок річок, джерела, втратила природа, втратило суспільство.

Знищували природу тут не один рік. Це нелегальні бурштинові копальні, про які всі знають, але закрити чомусь не можуть. Правоохоронці ось навіть знають, як працюють вандали.

Ігор Гурчін, співробітник ГУ національної поліції в Житомирській області:

- Бригади 7-10 чоловік викопують ями, забивають щити, незаконно зрізають дерева, розпускають його бензопилами, забивають щити і вбивають в грунт до 6 метрів.

Полювати на бурштинокопачів днями поїхав навіть сам губернатор Житомирщини. Поспілкувався з місцевими, поблукав  копалинами і з серйозним виразом обличчя підсумував про нелегальний промисел.

Сергій Машковський, голова Житомирської обласної державної адміністрації:

- Звичайно, він не зупинений повністю, ми самі це розуміємо, давайте будемо реально оцінювати ситуацію - силами, які має управління поліції, нацгвардії повністю його зупинити - це неможливо сьогодні.

Візиту керівника області наче не анонсували. Але й на копальнях нікого не знайшли.

- Бурштину немає, ми його не добували.

- А що робили?

- Просто були в лісі.

Це традиційна відмовка людей, яких зупиняють на шляху до місцевого урочища із незаконними копальнями. Мовляв, про бурштин нічого не знають, а мотопомпа потрібна, аби відкачати воду, бо раптом траснпорт застрягне у багнюці. Копалень на Житомирщині хоч і не багато, але вандалів таки вистачає. Правоохоронці виправдовуються, що роблять усе можливе, аби нелегальний промисел прикрити: складають протоколи, проводять профілактичні бесіди, але впоратись не можуть.

Валерій Рудик, т.в.о. керівника ГУ національної поліції в Житомирській області:

- Уже порушено 22 кримінальні справи з вилученням мотопомп, на сьогодні перекриваємо траси, ви бачили - скрізь на дорогах стоїть міліція.

А досягненням же чиновники називають те, що кількість копалень не збільшується! От тільки понівечені ліси - то найкраща оцінка роботи відповідальних осіб. Після такого бузувірства природа не відновиться ще не менше ста років.