Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 березня 2016, 23:40 Суспільство
Бурштинова війна без правил
Бурштинова війна без правил

Цього тижня Полісся знову було в центрі уваги всієї країни. Там стріляли та билися. Є поранені! А все тому, що чорні копачі ділять чорний бурштиновий бізнес. Місцева влада просить ввести в регіон війська Нацгвардії. Бо ситуація - неконтрольована.

Поки одні борються з бурштиновою мафією, а інші звітують, що на Рівненському Поліссі припинили видобування, нелеґальні копачі працюють щосили. Вони активно миють бурштин на півночі області. А ось і підтвердження - від місцевих активістів. На літаку вони дісталися села Кухітської Волі Зарічненського району. Ось приголомшливі кадри з висоти пташиного польоту.

А це село Єльне вже іншого - Рокитнівського - району. Розбиті автомобілі, поламані плоти та розгнівані люди. Селяни кажуть: днями до них навідалися непрохані гості з райцентру. Із собою прихопили пістолети та киї. 

Софія Яцкевич, мешканка села Єльного:

- Яке страхоття. Да й палками. Наші там стоять, а вони підійшли і давай. Да й б'ють, да й б'ють.

Данило Кирилович, мешканець села Єльного:

- Тут війна була натуральна. А чого вони хочуть, то Бог їх знає. От приїхали озброєні, зібрали сто чоловік і давай, не взірає, чи то діти, чи то жінки похилого віку, і без розбору.

Мешканці села здогадуються про наміри чужинців. Не на камеру вони розповідають: рокитняни приїздили, аби підім'яти під себе нелеґальний бурштиновий бізнес.

Микола Мижичанін, мешканець села Єльного:

- Там на болоті наші паї, а вони хочуть там копати.

Спільної мови навіть не шукали. Одразу в хід пішли кулаки та зброя. У п'ятьох селян забиття та гематоми. Двом знадобилася допомога медиків.

Віталій Лучко, завідувач приймального відділу Рокитнівської лікарні:

- Хворі поступили з діагнозом: перший - це був кульове поранення правого плеча, другий хворий поступив з діагнозом осаднення правої гомілки. Їм була надана допомога.

Керівництво Рівненщини визнає - ситуація з бурштиновими розбірками стає некерованою. Тож голова обласної адміністрації звернувся до Міністра внутрішніх справ з проханням ввести в Північні райони області Нацгвардію. Мовляв, місцеві полісмени впоратися не можуть.

Сергій Мініч, речник Рівненської обласної державної адміністрації:

- Ми розуміємо, що дана ситуація з нелегальним видобутком - масштаби її колосальні. Ми маємо майже щотижня повідомлення про вбитих, ми маємо просто божевільні картини знищення лісу. Ми дійшли до того, що зупинилася залізнична дорога, вузькоколійка, яка, до речі, є єдиним способом зв'язку в деяких північних районах - з цим треба щось робити.

Та коли і як, нарешті, припиняться бурштинові бійні? Вочевидь - не скоро. Адже є занадто багато людей, яким вигідна така ситуація.