Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2016, 00:57 Суспільство
Весь світ відзначає День Святого Патрика
Весь світ відзначає День Святого Патрика

Сьогодні веселяться і старі, і малі. Нині - один із набільш хмільних, зелених та веселих днів - день Святого Патрика. Ірландське свято відзначають буквально у всьому світі! І його незмінні атрибути - зелений одяг, трилисник конюшини та склянка віскі або келих пива.

Пити й гуляти сьогодні можна до упаду. Весь світ відзначає День Святого Патрика. Подекуди це свято зовсім не як ірландське. Утім, кухоль пива або склянка віскі в руці - обов'язковий атрибут. Тож полісмени в Ірландії навіть випустили спеціальні ролики.

- Сідай за кермо тверезим, або дістанеш штраф!

Аби навеселитися досхочу і вшанувати Патрика - цього дня оголошують офіційний вихідний. А людей вітають найперші особи.

Майкл Хіггінс, Президент Ірландії:

- Я хочу привітати з Днем Святого Патрика всіх ірландців і наших друзів в усьому світі. Роблю це з особливою теплотою цього року, адже 24 квітня ми відзначатимемо століття однієї з найважливіших дат в нашій історії - початку боротьби за незалежність.

А ось Кейт Міддлтон цього року порушила столітню традицію. Її не було на церемонії до Дня Святого Патрика. Протягом 115 років попередниці Мідлтон вручали конюшину солдатам з гвардії Ірландії. Та зараз Кейт пояснила, що хоче провести час зі своїми дітьми. Доречі, торік участь у параді обернулася для ще вагітної Міддлтон провалом - у буквальному сенсі. Жінка потрапила підбором у щілину між бруківкою на плацу.

Паради - це обов'язковий атрибут цього дня. А ще - трилисна конюшина та зелений колір. 

Тож до Дня Патрика зеленим запалала найвища споруда Нової Зеландії - телевежа Скай Тавер. Там, а також в Австралії люди першими почали відзначати свято - і потяглися до пабів.

- Це хороший день, всі австралійці збираються разом та обіймаються. 

Ірландці еміґрували по всьому світу. Тож день Святого Патрика як національне свято відзначають у Ніґерії та Мексиці. А ще веселяться в США та Канаді. Причому не лише ірландці.

Напередодні ірландський прем'єр Енда Кенні зустрівся з Бараком Обамою і подарував йому горщик з трилисником. А воду у фонтані перед Білим Домом підфарбували в зелений колір. Обама, користуючись нагодою, ще раз нагадав про своє коріння - його прадід по материнській лінії був ірландцем.

Барак Обама, Президент США:

- Для нас День Святого Патрика - це завжди привід відсвяткувати і згадати наші корені. А також ще раз підтвердити неймовірну дружбу і партнерство з ірландцями.

День Святого Патрика припадає на Великий піст. Та попри це - цього дня їдять багато м'яса. І ще більше - п'ють. І це - не гріх. Бо святий Патрик перетворює все м'ясо - на рибу. А ще - саме він винайшов віскі! Тож за традицією ірландці чіпляють до одягу трилисник. Кидають його в останню склянку віскі, а випивши все - кидають конюшину через ліве плече.