Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2016, 23:31 Суспільство
Активне довголіття - мета Луцького університету третього віку
Активне довголіття - мета Луцького університету третього віку

Українська бабуся стала студенткою майже в 90 років! Сім десятиліть тому жінка закінчила фармацевтичну школу в Ленінграді, а зараз вона вчиться в Луцькому університеті третього віку. Пані Лариса вивчає іноземні мови та комп'ютер. Аби по Скайпу говорити з онуками та правнуками.

Ларисі Дмитрівні - 87. І вона - активна і життєрадісна. Має 9 внуків і 5 правнуків. І тепер у бабусі з ними спільна тема - пари, викладачі та оцінки. Бо Лариса Дмитрівна пішла в студенти!

Лариса Вітинська, студентка:

- Никто меня от этого не отговаривал, ничего - хочешь, бабушка, иди, потянешь - тяни. Претензий никто не предъявлял, и вот таким образом я и стала студентом.

Жінка каже - і в 90 треба йти в ногу з часом. Головним для неї було підкорити комп'ютер. Щоб спілкуватися із внуками по інтернету - в Скайпі та Фейсбуці.

Лариса Вітинська, студентка:

- Дети не все возле меня, внуки не возле меня. Сейчас по Скайпу можно с ними видется, разговаривать, а я не умею. И как только узнала, что это будет здесь, будут занятия по компьютеру - я без всяких сомнений ринулась в бой.

Комп'ютер Ларисі Дмитрівні опанувати вдалося. Єдине, зізнається - не дуже добре вдається англійська.

Лариса Вітинська, студентка:

- Вот это сочетание в английском букв - оно меня напрягало, я нервничала, я и не ходила... Вернее, последние лекции забросила. Конечно, так не годится, но чего сидеть, если ты даже, можно сказать, мешаешь другим.

Таких, як Лариса Дмитрівна, в університеті третього віку - півтори сотні. Це навчальний заклад для тих, кому за 50. Василь Стасюк - технар за освітою. А тут - прагне "підтягнути" іноземну мову.

Василь Стасюк, студент:

- Закінчив Львівський політехнічний інститут, працював на заводі підшипниковому. Захотів вивчити польську мову в зв'язку з тим, що моя родина переїхала в Україну з Польщі в 46-у році.

Такі центри та університети працюють у багатьох країнах. І вони шалено популярні.

Оксана Степанюк, керівник центру освіти третього віку:

- Ми хочемо, щоб вони відчували себе потрібними, активними. Взагалі, концепція нашого центру - це якраз активне довголіття.

Тут пари читають волонтери, тож і за навчання платити не треба. Для багатьох це чи не основний аргумент повернутися на студентські лави.