Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2016, 23:18 Суспільство
Про чорний ринок зброї
Про чорний ринок зброї

Нелегальну вогнепальну зброю рекламують та продають просто на вулиці! У столиці на стінах будинків з'явилися графіті з рекламою інтернет-крамниці, яка продає незаконний товар. Як таке можливо?

Ствол без питань! Ось такі написи стали помічати мешканці спальних районів у Києві. Ми вирішили перевірити, чи справді працює такий сайт. Виявилося - таки існує. Загадковий продавець називається найвпливовішим торгівцем зброєю в Україні. Вибір на інтернет-сторінці здивував. Травматичні пістолети по 250 американських доларів за штуку. Є і  вигадливі зразки - шпигунська ручка, яка стріляє дрібнокаліберними набоями. Найдорожча зброя, представлена на сайті - справжній пістолет Макарова! Коштує прибизно 20 тисяч гривень. Громадські активісти б'ють на сполох, адже тепер зброю можна отримати без жодних дозволів та медкомісій.

Юрій Когут, керівник асоціації захисту персональних даних:

- Наличие таких каналов поставки оружия неконтролированных приведет рано или поздно к тому, что в обществе люди, которые не имеют права и соответствующих навыков, получат оружие.

В асоціації захисту персональних даних та протидії кіберзлочинності кажуть, що такі сайти з нелегального продажу зброї не рідкість. Та в більшості випадків - це просто шахраї, які наживаються на довірливих людях.

Юрій Когут, керівник асоціації захисту персональних даних:

- Разорвана цепочка между продавцом, покупателем и перевозчиком. Перевозчик не знает, что он перевозит, к сожалению. Продавец знает, что он посылает. Покупатель знает, что он заказал, но не знает, что ему привезут.

Та схоже, що цей продавець не жартує і таки приторговує зброєю нелеґально. Аби з ним зв'язатися та замовити пістолет, треба добряче попрацювати. Щоб себе убезпечити, торговець ввів хитру систему замовлення через анонімні браузери, онлайн-оплату та доправлення товару так званими закладками. У департаменті кіберполіції про цей сайт знають. Правоохоронці переконують - за цим стоїть не одна особа, а організоване угруповання.

Геннадій Дубок, заступник керівника департаменту кіберполіції України:

- Працює декілька, дві-три, декілька осіб. Це цілі злочинні групи. Одні створюють такі сайти, інші завозять незаконну зброю, треті передають у вигляді закладок, і загалом всі скоюють злочин.
 
З кожним роком інтернет-злодії стають дедалі хитрішими та розумнішими, вигадують нові схеми шифрування.

Геннадій Дубок, заступник керівника департаменту кіберполіції України:

- Проблемою в документуванні цих злочинів є те, що дані сайти розміщуються на хостинг-провайдерах зарубіжних країн, насамперед тих країн, які не дуже співпрацюють з європейськими країнами і з нашою по видачі інформації.

Та кіберполісмени переконують, що вирахувати і спіймати інтернет-злочинців - це  лише справа часу.