Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 березня 2016, 22:10 Суспільство
Огляд протестів у світі
Огляд протестів у світі

Сотні тисяч мітинґарів та сутички з поліцією. У Франції - глобальний страйк. Люди на вулицях блокують університети і школи. У Бразилії - вимагають відставки президента. А в Німеччині вийшли проти міґрантів. Чи є постраждалі? І чого домоглися мітинґарі?

Франція страйкує. В центрі Парижа - сутички студентів і правоохоронців. Студентські профспілки закликають до демонстрацій по всій країні. Молодь блокує університети і школи. Так французи виступають проти реформи трудового законодавства, яку лобіює уряд і підтримує президент. Реформа розширює права роботодавців. Зокрема, вони зможуть легше звільняти працівників і збільшувати робочий час без доплати. Це так обурює французів, що на вулиці вийшли півмільйона людей по всій країні!

Зоя, президент студентської профспілки:

- Так, рух триває і поширюється. Сьогодні ще більше людей, ніж минулого тижня. Тоді на страйку ми зареєстрували близько 30 шкіл, зараз - 60. І це тільки в Парижі. У нас немає інформації щодо передмість. Але так - рух поширюється. А це означає, що молодь хвилює цей закон. Тому що це - їхнє майбутнє.

Минулого тижня лише в Парижі протестували 100 тисяч людей. Тінейджери та студенти кидали яйця і фаєри.

***

Тисячі німців вийшли на мітинг проти міґрантів і політики "відчинених дверей". Прихильники праворадикальної партії "Альтернатива для Німеччини" заполонили вулиці Ерфурта. І хоча до маршу в якийсь момент приєдналися прихильники канцлера Меркель, бійки завдяки поліції вдалося уникнути.

Тим часом правозахисники Amnesty International влаштували протест в Брюсселі на підтримку мігрантів. Вони закликали лідерів ЄС та Туреччини не "торгувати людськими життями" і влаштувати арт-інсталяцію.

***

У Бразилії - розпал корупційного скандалу! Вулиці головних міст заполонили люди. Вони виступають проти нової посади для екс-президента, якого звинуватили в хабарництві. Чинна очільниця Ділма Русеф призначила свого попередника - Лулу да Сілву - головою Адміністрації. Разом із високою посадою він отримав імунітет від судового переслідування. Кількість активістів різко зросла після того, як ЗМІ опублікували аудіозапис між Русеф і Сілвою. В ньому Русеф пообіцяла призначення, яке можна використати "за потреби".

- Хабарництво, корупцію - це можна змінити тільки шляхом перевороту. Ми не клоуни. Бразильці ліпші за весь цей непотріб.

Бразильці хочуть імпічменту президента Русеф і проведення розслідування. Її підозрюють у корупції. Мовляв, вона проводила свою передвиборчу кампанію за державні гроші. Торохтіння каструль і сковорідок проти політики влади тепер у країні - не рідкість.