Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2016, 22:34 Суспільство
Українку-миротворця поранили терористи в Кот-д'Івуарі
Українку-миротворця поранили терористи в Кот-д'Івуарі

Під час теракту в Кот-д'Івуарі поранили українку, командира групи миротворців - майора Олену Ляхову. На пляжі курортного міста Гранд Бассам терористи почали розстрілювати людей. 16 - убили! Поліція відкрила вогонь у відповідь: двоє силовиків загинули, але принаймні шість бандитів теж полягли. Що зараз з Оленою? І чому нападники атакували мирних людей на африканському пляжі?

16-ро загиблих. Два десятки поранених. На курорт Гран-Бассам у Кот-д'Івуарі напали терористи. Озброєні люди в масках відкрили вогонь з автоматів по відпочивальниках - на пляжі біля готелю "Етуаль дю Сюд" - Зірка Півдня. Там було багато іноземних та місцевих туристів.

Куаку Бертен, свідок:

- Один із бойовиків підійшов до мого молодшого брата, який розмовляв по телефону, і вистрілив йому в голову, після цього крикнув "Аллах Акбар", в цей момент вибігли три інші й почали стріляти.

Марі Клер, свідок:

- Це було так жахливо. В якийсь момент терористи почали розмовляти арабською. Ми ніколи не думали, що це могло статися тут, просто на пляжі.

Від рук терористів загинули двоє військових і 14 мирних жителів. Серед них - громадяни Франції та Німеччини. Всі нападники, а їх було шестеро - вбиті. Відповідальність за напад в Гран-Бассамі взяла на себе "Аль-Каїда в ісламському Магрибі". Кот-д'Івуар раніше вважали однією з найбезпечніших країн в Африці. Та з початком громадянської війни, яка розколола країну на мусульманську північ і християнський південь, перемир'я змінюються спалахами насильства.

Жан Клод, французький турист:

- Я приїхав сюди у відпустку, щоб добре провести час. І тут таке. Я глибоко засмучений, немає слів, щоб описати те, що сталося.

Гухі, прибиральник пляжу:

- Тепер для нас настануть тяжчі часи. Адже робота тут - це наш заробіток. Я не думаю, що сюди тепер приїдуть туристи. 

Серед постраждалих - українка! Командира групи миротворців, майора Олену Ляхову поранили в обличчя. Зараз вона - в лікарні. За інформацією українського консульства, життю Олени нічого не загрожує. Консул особисто вирушив до медзакладу, щоб надати допомогу співвітчизникам. Загалом у Кот-д'Івуарі перебувають 30 українських миротворців. Це - авіаційна група з трьома  гелікоптерами МІ-24.