Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 березня 2016, 00:10 Суспільство
Мілдронат - допінг чи ліки
Мілдронат - допінг чи ліки

Новий поворот у допінговому скандалі. Українські біатлоністи можуть уникнути покарання. Парадокс, але врятувати наших спортсменів може саме препарат, через який Ольгу Абрамову та Артема Тищенка відсторонили від змагань! А все тому, що дію мілдронату, або, як його ще називають, мельдонію, на організм науково ще не довели.

Покарати - не можна - помилувати. Де варто поставити кому? Над цим питанням ламають голову у міжнародному союзі біатлоністів. Яблуко розбрату - мілдронат. З першого січня 2016 року - він у списку заборонених препаратів. І саме через його вживання українські біатлоністи Ольга Абрамова та Артем Тищенко тимчасово відсторонені від змагань. Більше того, їм загрожує дискваліфікація. 30 березня проти наших спортсменів мали б застосувати санкції. Однак у міжнародному союзі біатлону передумали. І ось чому!

Володимир Бринзак, президент федерації біатлону України:

- Нині дія мельдонія на організм спортсменів науково не доведена. Також науково не доведені сроки виведення препарату із організму. У зв'язку із цим міжнародні організації ініціюють додаткове дослідження препарату.

Тому і Абрамова, і Тищенко, хоч і не беруть участі у змаганнях, проте знову тренуються разом із національною командою. Але якщо мілдронат виявили у кількох не надто відомих українських спортсменів, то справжньою сенсацією цього тижня стала новина про позитивну допінг-пробу зірки світового тенісу, росіянки Марії Шарапової.

Колишня перша ракетка світу зізналася у вживанні того самого мілдронату. За її словами, протягом десяти років препарат їй призначав лікар. Тепер Шараповій загрожує дискваліфікація на 4 роки. Більше того, з Марією один за одним розривають контракти рекламодавці. А відома тенісистка була обличчям багатьох всесвітньовідомих брендів. І за це щорічно отримувала мільйони доларів.

Марія Шарапова, тенісистка:

- Я визнаю всю провину. Я не могла не вийти до вас сьогодні й чесно не зізнатися в усьому, адже дорожу своєю кар'єрою і репутацією. Я припустилася помилки й дуже шкодую. Адже розчарувала фанатів і спорт, який люблю і яким займалася з 4-х років.

На відміну від Шарапової, російські спортивні очільники не такі щирі. І позитивні допінг-проби, зокрема, у шорт-трекістів, ковзанярів, фігуристів називають провокацією.

Олексій Кравцов, президент союзу ковзанярів Росії:

- Умышленный подброс запрещенного препарата спортсменам другими спортсменами, членами сборной команды, которых мы постараемся установить.

Але гучні скандали з допінгом щодо російських спортсменів вибухають вже не вперше. Чи не найбільше говорять про легкоатлетів. Розслідування корупції в Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій почалося після оприлюднення німецького документального фільму. Всесвітнє антидопінгове агентство ВАДА почало публікувати звіти, які доводять, що легкоатлети по всьому світу систематично вживають стимулятори. Після скандалу російських легкоатлетів відсторонили від всіх міжнародних змагань. Швидше за все, вони пропустять й літню Олімпіаду, що цього року відбудеться в Ріо. Щоправда, у Москві всі звинувачення заперечують. І переконують - їхні атлети не вживають заборонених препаратів.

Віталій Мутко, міністр спорту Росії:

- Здоровые спортсмены в очередной раз ни за что наказаны. Это означает, что еще несколько месяцев наша сборная по легкой атлетике будет в недоумении. У нее не будет никаких серьезных стимулов к подготовке к Олимпийским играм. Что должна сделать легкая атлетика России? На столе станцевать? Может, в песни заявку подать? Я не знаю, что она должна сделать! Понимаете?!

Всесвітня антидопінгова агенція поставила перед Росією низку вимог. Позбавити акредитації Московську антидопінгову лабораторію. Виключити представників Федерації з низки міжнародних організацій, які займаються проблемою допінга, та пожиттєво дискваліфікувати спортсменів, які спіймалися на вживанні заборонених препатарів.

Михайло Бутов, генеральний секретар всеросійської федерації легкої атлетики:

- Рекомендації, які ми отримали минулого грудня, дуже і дуже жорсткі. І особисто для мене було передбачувано, що виконати цей список до березня - неможливо. У будь-якому випадку ми зробили дуже багато і раді, що іще маємо шанс, аби виправитися.

Але на рішучі дії часу залишилося мало - до травня. Саме тоді відбудеться наступне засідання антидопінгової агенції. Нині всесвітній кодекс заборонених препаратів налічує більше 10 тисяч назв ліків та засобів, в яких можуть міститися складники із червоного списку. Тому професійним спортсменам слід відповідально ставитися до вибору препаратів. Щоб лікування навіть звичайного нежитю не позбавило довгоочікуваної та такої бажаної перемоги.